Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 18:38

Μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας πτηνοτροφικών μονάδων

Την χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πτηνοτρόφους, αλλά και την αύξηση σχεδόν στο διπλάσιο του ποσού για επισιτιστική βοήθεια, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποσυμφόρηση αποθεμάτων πτηνοτροφικών προϊόντων, προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρου Δούκα, λόγω της γρίπης των πτηνών.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

- Χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 7% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων χωρίς τις ενσωματωμένες αποσβέσεις. Τα ποσά αυτά θα αποτελέσουν ένα κεφάλαιο κίνησης πενταετούς διάρκειας εξοφλούμενο σε εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με το εκάστοτε επιτόκιο της αγοράς.

Υπολογίζεται ότι στην περίπτωση κατάπτωσης των δανείων το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ.

- Αύξηση του αρχικού ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ σε 12 εκατομμύρια ευρώ για επισιτιστική βοήθεια, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποσυμφόρηση αποθεμάτων πτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθεί παράλληλα το εισόδημα των πτηνοτρόφων της χώρας.