Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 09:37

Nestle: 12% υψηλότερα κέρδη από ΗΠΑ και Ασία

ΑΥΞΗΣΗ 12% σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, Nestle SA, καθώς η εταιρεία αύξησε τις τιμές σε προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του Nescafe, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αξίας του δολαρίου, που τόνωσε την ανάπτυξη των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Ασία.

Τα καθαρά κέρδη το εξάμηνο έως και τον Δεκέμβριο, αναρριχήθηκαν στα 4,31 δισ. ελβετικά φράγκα (3,29 δισ. δολ.) από 3,84 δισ. ελβετικά φράγκα, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

«Οι υψηλές τιμές του αργού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το κόστος της ενεργείας και της συσκευασίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. Ωστόσο η Nestle είναι σίγουρη ότι φέτος θα πετύχει αύξηση των πωλήσεων από 5% έως 6%, από τη σταθερότητα των νομισμάτων και η περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Peter Brabeck, μάχεται τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και του κόστους συσκευασίας και εμπορευμάτων, με την αύξηση των τιμών των προϊόντων της εταιρείας με τις καλύτερες πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφών για οικόσιτα ζώα, Ralston Purina και του καφέ Nescafe. Την ίδια στιγμή, η Nestle πραγματοποιεί υψηλότερες πωλήσεις στην Ασία και τις ΗΠΑ, όπου ο Brabeck δαπάνησε πλέον των 17 δισ. δολ. σε εξαγορές από το 2000 έως το 2003 για να ισοσκελίσει τον περιορισμό της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 13%, φθάνοντας στα 47,60 δισ. ελβετικά φράγκα.

Οι μετοχές της Nestle σημείωσαν πέρυσι άνοδο 32% και άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 399,75 ελβετικών φράγκων στις 4 Ιανουαρίου. Οι μετοχές της Unilever, που παράγει το τσάϊ Lipton, σημείωσαν την ίδια χρονική περίοδο άνοδο 17%, ενώ της ανταγωνίστριάς της, Groupe Danone, που εδρεύει στο Παρίσι, κέρδισαν ποσοστό 30%.

Το Bloomberg υπολόγισε τα κέρδη και τις πωλήσεις του δευτέρου εξαμήνου, μετά την αφαίρεση των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου από τα αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης που ανακοίνωσε σήμερα η Nestle.