Η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα διεθνή χρηματιστήρια, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Παρά τις προκλήσεις και το γενικότερο κλίμα γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη για τη Wall Street έως τα τέλη του έτους, σημαντική άνοδο για τις ιαπωνικές μετοχές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και ρεκόρ για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ο Μάιος ήταν μήνας απωλειών για την Ευρώπη, με τον STOXX 600 να χάνει 5%.
της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα διεθνή χρηματιστήρια, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Παρά τις προκλήσεις και το γενικότερο κλίμα γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη για τη Wall Street έως τα τέλη του έτους, σημαντική άνοδο για τις ιαπωνικές μετοχές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και ρεκόρ για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπηση, ο S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να κλείσει στις 2.925 μονάδες, με άνοδο 4,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και με κέρδη 16,7% από τα επίπεδα στα τέλη του 2018. Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές επικαλούνται την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως το μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα χρηματιστήρια, όπως και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και βραδύτερων ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδών.
Παρότι ο S&P 500 παραμένει ενισχυμένος 12% από τις αρχές του έτους, ο Μάιος αποτελεί έναν από τους χειρότερους μήνες για τις αμερικανικές μετοχές με έντονες ρευστοποιήσεις, λόγω εμπορικού πολέμου. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πέμπτη διαδοχική απωλειών για τον Dow Jones, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια καθοδικό σερί της τελευταίας οκταετίας.
Η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυροτέρων οικονομιών ρίχνει βαριά σκιά και στις ευρωπαϊκές μετοχές, με μηνιαίες απώλειες 5% για τον πανευρωπαϊκό STOXX 600, αν και από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη πάνω από 9%. H δημοσιονομική κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Κομισιόν ασκεί πιέσεις στις ιταλικές μετοχές, με απώλειες πάνω από 8% τον Μάιο, αλλά με κέρδη 9% από τις αρχές του έτους.
Στη Φραγκφούρτη, ο DAX καταγράφει κέρδη πάνω 12% από τις αρχές του έτους, αν και τον Μάιο υπέστη απώλειες σχεδόν 4%, με βαρίδι τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων, καθώς η Ουάσιγκτον απειλεί με δασμούς και τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Η αγορά του Λονδίνου κινείται στη σκιά του Brexit, με απώλειες 3,62% τον Μάιο, και κέρδη πάνω από 6% από τις αρχές του έτους. Η έκβαση του Brexit και οι όροι του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση -με ορατό το ενδεχόμενο ενός no deal- αποτελούν τον παράγοντα που θα καθορίσει την κατεύθυνση των βρετανικών μετοχών.
Στην Ιαπωνία, οι προσδοκίες για επίτευξη λύσης την εμπορική αντιπαράθεση θα βοηθήσουν τις ιαπωνικές μετοχές να ανακάμψουν από τα χαμηλά που είχαν αγγίξει στα τέλη Δεκεμβρίου, με άνοδο 6% έως τα τέλη του έτους και τον Νikkei 225 στις 22.375 μονάδες, εκτιμούν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters.
Mεταξύ των αναδυομένων αγορών, προβλέπουν άνοδο των ρωσικών μετοχών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και το ρίσκο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας θα μπορούσε να μετριάσει τα κέρδη την επόμενη χρονιά. Ο γενικός δείκτης MOEX προβλέπεται να ενισχυθεί 3% από το κλείσιμο της 24ης Μαϊου, στις 2.700 μονάδες έως τα τέλη του έτους, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.