Τα «τύμπανα» του εμπορικού πολέμου τρομάζουν τους επενδυτές, που στρέφουν την προσοχή τους προς το «καταφύγιο» του ελβετικού φράγκου και του ιαπωνικού γιέν, αλλά και στη «λάμψη» του χρυσού.
Τα «τύμπανα» του εμπορικού πολέμου τρομάζουν τους επενδυτές, που στρέφουν την προσοχή τους προς το «καταφύγιο» του ελβετικού φράγκου και του ιαπωνικού γιέν, αλλά και στη «λάμψη» του χρυσού.
Φράγκο και γιέν βρέθηκαν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σκαρφαλώνοντας σε υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη περιορίζει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ρίχνοντας τα διεθνή χρηματιστήρια στο «κόκκινο» και στρέφοντας τους επενδυτές στην αναζήτηση της ασφάλειας.
Το «κύμα» αποφυγής ρίσκου οδήγησε τις αποδόσες των κρατικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ η απόδοση των ομολόγων της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν σε ιστορικό ναδίρ. Σε νέα ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιδεινώθηκε μετά τις φήμες που θέλουν το Πεκίνο ότι θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» των σπάνιων γαιών στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Το φράγκο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του ευρώ, στο 1,12 έναντι του ενιαίου νομίσματος και με το ελβετικό νόμισμα σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά διμήνου που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. Κέρδη και για το γιέν, με την ισοτιμία του πάνω από το όριο των 109 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Μαϊου.
Η τάση αποφυγής ρίσκου κράτησε στο προσκήνιο και το δολάριο, του βασικού αποθεματικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα. Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε κοντά στο όριο του 98, πολύ κοντά στα υψηλά διετίας που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα.
Κέρδη και για τον χρυσό, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η τιμή σποτ του πολυτίμου μετάλλου ενισχύθηκε στα 1.282,79 δολάρια ανά ουγκιά, παρότι η άνοδος του δολαρίου δεν άφησε περιθώρια στον χρυσό για μεγάλα κέρδη.