Οι επενδυτικές προσδοκίες αποτελούν άξονα κίνησης των τιμών σε κάθε χρηματιστήριο και οι εξελίξεις στο εσωτερικό αφού περιλαμβάνουν εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα θεωρούνται θετικές. Αυτό το στηρίζουμε στην εντύπωση που έκανε στους ξένους θεσμικούς αλλά και σε παράγοντες των Βρυξελλών η δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών. Ήταν σαφές πως ανησύχησαν για πιθανό εκτροχιασμό από την οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην οποία τοποθετήθηκε η οικονομία με το τρίτο μνημόνιο.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι επενδυτικές προσδοκίες αποτελούν άξονα κίνησης των τιμών σε κάθε χρηματιστήριο και οι εξελίξεις στο εσωτερικό αφού περιλαμβάνουν εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα θεωρούνται θετικές. Αυτό το στηρίζουμε στην εντύπωση που έκανε στους ξένους θεσμικούς αλλά και σε παράγοντες των Βρυξελλώνη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών. Ήταν σαφές πως ανησύχησαν για πιθανό εκτροχιασμό από την οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην οποία τοποθετήθηκε η οικονομία με το τρίτο μνημόνιο. Η πιθανότητα αυτή εξαφανίστηκε με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις δεσμεύσεις του ηγέτη του κόμματος που ήρθε πρώτο και εκτός απροόπτου θα κερδίσει στις εθνικές εκλογές.
Η στήλη δεν διαθέτει την δέουσα εμπειρία στην πολιτική ανάλυση ώστε να περάσει σε περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο από τα σχόλια αρκετών εγχώριων παραγόντων θα υπάρξει ένας ενθουσιασμός που ίσως ενεργοποιήσει κάποιους ιδιώτες επενδυτές που ήταν στις παρυφές των συναλλαγών για ιδεολογικούς λόγους. Από εκείνους που τόλμησαν από την Παρασκευή μια προσέγγιση στην πρόβλεψη της τάσης με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακάτικης αναμέτρησης ήταν ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ που σημείωσε με ακρίβεια: «Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, το παράδοξο είναι ότι όλοι προεξοφλούμε τον Νικητή. Παρόλα αυτά μια νίκη με μεγάλη διαφορά θα προεξοφλήσει εξελίξεις, ενώ μια μικρή διαφορά θα έχει, πιθανόν, αρνητικές επιπτώσεις.
Μια διαφορά που θα θεωρηθεί αναστρέψιμη, θα προδιαθέσει για περαιτέρω χαλάρωση από μεριάς της Κυβέρνησης και για περαιτέρω προσπάθεια να δοθούν επιδόματα σε Ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος για την ανατροπή της διαφοράς. Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και θα δημιουργήσει προβλήματα στην Οικονομία.
Χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και βασιζόμενος αποκλειστικά σε συζητήσεις με Ενασχολούμενους με την Αγορά, μικρή διαφορά θεωρείται κάτω από 3,5%, ενώ πολύ μεγάλη πάνω από 8%. Μια μικρή διαφορά μπορεί να φέρει απότομη πτωτική διόρθωση, ενώ μια πολύ μεγάλη διαφορά, μία απότομη (και προσωρινή) ανοδική κίνηση.
Στο ενδιάμεσο, η διαφορά θα θεωρηθεί μη αναστρέψιμη μεν, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, διαφορά μεγαλύτερη του 5,5% δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στην Κυβέρνηση».
Δεν είναι όμως μόνο οι εντυπώσεις από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα καθορίσουν τις επιλογές των θεσμικών. Αφού η περίοδος αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο σφραγίζεται από την εκτίναξη της έντασης στη διαδικασία για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Πέρυσι το Σεπτέμβριο, η διακυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς της τάξης του 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων και ανέβασε την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και τα προς συζήτηση θέματα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Τότε ξεκίνησε μια πτώση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που την οδήγησαν τα χρηματιστήρια της Wall Street. Ήταν η πρώτη φορά μετά την ύφεση του 2008 που οι πιέσεις κράτησαν ως τα Χριστούγεννα.
Τότε, δεν αποδόθηκαν εξ ολοκλήρου στην κατάσταση, αν και κάποιοι άρχισαν να αναφέρονται σε «εμπορικό πόλεμο». Διότι τον Σεπτέμβριο υπήρξαν παράλληλα κρίσιμες για τους αγοραίους αποφάσεις της Fed, που ανέτρεψαν το κλίμα της επενδυτικής ευδαιμονίας. Γιατί ως τότε οι διαχειριστές κέρδιζαν σε μια διαρκώς ανοδική από το Νοέμβρη του 2016 αγορά, με τον S&P να γράφει τον Σεπτέμβρη του 2018 ρεκόρ βίου, που ξεπεράστηκε πολύ πρόσφατα. Όταν κορυφώθηκε το ράλι ανακούφισης, μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για εκεχειρία μέχρι τον Μάρτιο φέτος, στη διάσκεψη κορυφής του G 20 το Δεκέμβρη.
Την περασμένη βδομάδα όμως έγινε σαφές ότι το εμπορικό μέτωπο θερμαίνεται και γίνεται ανθυγιεινό για τις επενδύσεις. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ Κίνας έχουν σταματήσει. Οι δασμοί των ΗΠΑ αυξήθηκαν από 10% σε 25% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δις Δολαρίων. Ένα άλλο πακέτο κινεζικών προϊόντων με αξία που φτάνει στο ποσό 300 των δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε σύντομα να πληγεί με δασμούς 25%. Επίσης οι ΗΠΑ ουσιαστικά φάνηκε ότι θεωρούν την Huawei Technologies ως κατασκοπευτικό βραχίονα της κινεζικής κυβέρνησης. Περιττό να πούμε ότι οι δασμολογήσεις γίνονται καυτό θέμα στα εταιρικά συμβούλια. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συζητούν τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών, ενώ μερικές μεταβάλλουν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τις δραστηριότητές τους, σαν αποτέλεσμα των δασμολογήσεων.
Το βασικότερο για τις μετοχικές αξίες είναι κατά την εκτίμησή μας η διάρκεια που θα έχει η περίοδος υψηλής έντασης. Όσο περισσότερο θα φαίνεται πως θα αργήσει η συμφωνία, τόσο θα επιβαρύνεται το φρόνημα των επενδυτών έναντι των αξιών υψηλού κινδύνου. Υπάρχει λοιπόν στον ορίζοντα μια ακόμα παγκόσμια οικονομική ύφεση, με την πρόσφατη πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων να αποτελεί ασφαλώς ζήτημα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η αγορά έκλεισε την περασμένη βδομάδα με κέρδη έναντι πτώσης στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μπορεί να έπαιξε ρόλο η αναδιαμόρφωση των συντελεστών βαρύτητας των μετοχών που συμμετέχουν στον Γενικό Δείκτη. Μπορεί επίσης να συνέβαλλε η ένταξη των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ σε διεθνείς μετοχικούς δείκτες, όπως της MSCI ή, η προεξόφληση θετικών εξελίξεων για τη ΔΕΗ. Ωστόσο η αγορά της Αθήνας, ήταν η μόνη με εβδομαδιαία κέρδη, έστω και μικρά, ανάμεσα στις αγορές του ευρώ και του δολαρίου. Η δε διακύμανση των βασικών δεικτών, περιέλαβε αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας τη ζώνη συσσώρευσης που επέλεξαν προ των εκλογών οι ισχυροί θεσμικοί. Ήταν ανάμεσα στις 717 και 744 μονάδες.
Για περισσότερες από 10 συνόδους ο ΓΔ κινείται μεταξύ 717 και 744 μονάδων και για εκείνους που δεν θέλουν να παιδευτούν, εισάγοντας στα επενδυτικά τους κριτήρια και συμπεράσματα πολιτικού περιεχόμενου, η στατιστική μάλλον βολεύει περισσότερο. Με δεδομένη την τιμή του μέσου όρου στις 732 μονάδες, αν κινηθεί ψηλότερα κατά 10 θα σημάνει προσκλητήριο για τους αισιόδοξους. Οι βιαστικοί αξίζει να γνωρίζουν ότι στατιστικά χρειάζεται υπέρβαση των 742. Αν γυρίσει χαμηλότερα 10 θα δώσει το σύνθημα για ακόμα περισσότερες ρευστοποιήσεις θέσεων. Αλλά και στους απαισιόδοξους θυμίζουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν λάθος συναγερμός κάθε κίνηση χωρίς πέρασμα στις 716 μονάδες.
O Μάιος ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή με κύριο γεγονός την αναδιάρθρωση του δείκτη της Morgan Stanley το απόγευμα της Τρίτης. Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη προστίθεται η μετοχή της ΕΤΕ, ενώ η στάθμιση του συνόλου των Ελληνικών μετοχών θα μειωθεί μετά την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας και την αύξηση της στάθμισης της Κίνας.
Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ θα ανακοινωνόσουν αποτελέσματα στις 30 Μαΐου μετά την λήξη της συνεδρίασης. Νωρίτερα στις 28/5 θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η ΜΟΗ, με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Aegean Air (29/5) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (30/5). Σήμερα οι Αγορές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης είναι κλειστές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Σταδιακά ανακαλύπτεται η βαρύτητα του εμπορικού πολέμου
Σπάνια οι αγορές καταλαβαίνουν γρήγορα τα μηνύματα των πολιτικών ηγετών, όταν εκείνοι ανεβαίνουν στην εξουσία για πρώτη φορά. Πιθανά διότι δεν έχουν δεδομένα από την πολιτική τους πρακτική, ενώ συνήθως έχουν εμπιστοσύνη σε συμπεράσματα που προσφέρονται από τη στατιστική προϊστορία. Η εκτίμησή μας είναι πως κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, αναφορικά με τα ζητήματα του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων εμπορικών τους εταίρων. Αρχικά θεωρήθηκε ως μια διαδικασία που μετά από σοβαρή διαπραγμάτευση θα κατέληγε σε διμερείς διακρατικές συμφωνίες που η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, με εκατοντάδες εκατομμύρια εκ γενετής καταναλωτές, θα θεωρούσε δικαιότερες. Είναι συνεπώς η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται στον κόσμο. Αυτή την εντύπωση της δυνατότητας να υπάρξει συμφωνία συντήρησαν οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό.
Η «Ιστορία» του εμπορικού πολέμου
Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής από την αρχή, όταν αναφέρθηκε στα ζητήματα του εμπορίου. Αφού την κεντρική του πολεμική εστίασε στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κίνα, αφού αναγνώριζε χρήση αθέμιτων μέσων που λειτουργούσαν εις βάρος των ΗΠΑ, κύρια μέσα από τη χειραγώγηση στην τιμή του νομίσματος. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν για να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη, από την αρχή του 2018, με την επιβολή δασμών σε προϊόντα συγκεκριμένων μετάλλων, αλλά γρήγορα οι αγορές το ξεπέρασαν. Οι διαφορές ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες φάνηκε δύσκολο να γεφυρωθούν μόνο μέσα από την διαδικασία της εκτόξευσης απειλών για δασμολογήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, με το Πεκίνο να δηλώνει πως θα προβεί σε αντίστοιχης βαρύτητας αντίποινα.
Έτσι πέρυσι το Σεπτέμβριο, η διακυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς της τάξης του 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων και ανέβασε την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και τα προς συζήτηση θέματα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Τότε ξεκίνησε μια πτώση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που την οδήγησαν τα χρηματιστήρια της Wall Street. Ήταν η πρώτη φορά μετά την ύφεση του 2008 που οι πιέσεις κράτησαν ως τα Χριστούγεννα. Τότε, δεν αποδόθηκαν εξ ολοκλήρου στην κατάσταση, αν και κάποιοι άρχισαν να αναφέρονται σε «εμπορικό πόλεμο». Διότι τον Σεπτέμβριο υπήρξαν παράλληλα κρίσιμες για τους αγοραίους αποφάσεις της Fed, που ανέτρεψαν το κλίμα της επενδυτικής ευδαιμονίας. Γιατί ως τότε οι διαχειριστές κέρδιζαν σε μια διαρκώς ανοδική από το Νοέμβρη του 2016 αγορά, με τον S&P να γράφει τον Σεπτέμβρη του 2018 ρεκόρ βίου, που ξεπεράστηκε πολύ πρόσφατα. Όταν κορυφώθηκε το ράλι ανακούφισης, μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για εκεχειρία μέχρι τον Μάρτιο φέτος, στη διάσκεψη κορυφής του G 20 το Δεκέμβρη.
Οι εντάσεις προβληματίζουν
Την περασμένη βδομάδα όμως έγινε σαφές ότι το εμπορικό μέτωπο θερμαίνεται και γίνεται ανθυγιεινό για τις επενδύσεις. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ Κίνας έχουν σταματήσει. Οι δασμοί των ΗΠΑ αυξήθηκαν από 10% σε 25% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δις Δολαρίων. Ένα άλλο πακέτο κινεζικών προϊόντων με αξία που φτάνει στο ποσό 300 των δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε σύντομα να πληγεί με δασμούς 25%. Επίσης οι ΗΠΑ ουσιαστικά φάνηκε ότι θεωρούν την Huawei Technologies ως κατασκοπευτικό βραχίονα της κινεζικής κυβέρνησης. Περιττό να πούμε ότι οι δασμολογήσεις γίνονται καυτό θέμα στα εταιρικά συμβούλια. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συζητούν τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών, ενώ μερικές μεταβάλλουν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τις δραστηριότητές τους, σαν αποτέλεσμα των δασμολογήσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παραγωγή ή η προμήθεια μεταφέρονται από την Κίνα σε τρίτες χώρες χαμηλού κόστους. Λίγες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι μετακινούν την παραγωγή πίσω στις ΗΠΑ. Ορισμένες εταιρείες ελπίζουν ότι οι προμηθευτές τους θα απορροφήσουν το κόστος των τιμολογίων. Και όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, μερικές εταιρείες μειώνουν τις προβλέψεις τους για ολόκληρο το έτος. Το βλέπουμε στον αξιόπιστο δείκτη τιμών των ακατέργαστων βιομηχανικών προϊόντων ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα που είχανε να φανούν από το Φλεβάρη του 2016. Οι αναλυτές τονίζουν πως ακόμα είναι υψηλότερα από το χαμηλό στις 23 Νοέμβρη του 2015, το οποίο σημάδεψε τον πυθμένα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης από τα μέσα του 2014 έως τις αρχές του 2016.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες, που παρακολουθούμε για τη στήλη, απώλειες που μεγάλωσαν την αρνητική για όλους επίδοση στο μήνα. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -1,17%, στο 2019 αποδίδει +12,73%. Ο Dow, με απώλειες -0,69%, στο 2019 κερδίζει +9,68%. Ο S&P400 με 1,41%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +12,28%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -2,29%, περιόρισε τα κέρδη στο 2019, στο +15,10%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,96% στη βδομάδα, με κέρδη +8,17% στο 2019. Ο DAX υποχώρησε -1,86%, με ετήσια επίδοση +13,75%, ο CAC είχε μεταβολή -2,24%, είχε απόδοση στο 2019 +12,38%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε -1,14% και στο έτος αποδίδει +7,43%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -3,46%, στο 2019 αποδίδει +11,20%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +4,04%, με +6,53% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή -1,91%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +2,35%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +0,54%, στα 1284,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +0,23%. Με βουτιά -5,88%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 59,02 δολάρια το βαρέλι. Στο 2019 γράφει κέρδη +29,97%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,63%, στο 2019 εμφάνιζε άνοδο +5,51%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -0,51% και επίδοση για φέτος +0,21%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +3,96%, και στο 2019 αποδίδει +9,33%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -2,12% και στο 2019 κερδίζει +5,84%. Με μεταβολή -1,02% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +14,40%.
Η διεθνής ανησυχία
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία. Το βασικότερο για τις μετοχικές αξίες είναι κατά την εκτίμησή μας η διάρκεια που θα έχει η περίοδος υψηλής έντασης. Όσο περισσότερο θα φαίνεται πως θα αργήσει η συμφωνία, τόσο θα επιβαρύνεται το φρόνημα των επενδυτών έναντι των αξιών υψηλού κινδύνου. Υπάρχει λοιπόν στον ορίζοντα μια ακόμα παγκόσμια οικονομική ύφεση, με την πρόσφατη πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων να αποτελεί ασφαλώς ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, οι σχετικά αισιόδοξες προοπτικές για συνεχή και βραδεία αλλά σταθερή ανάπτυξη ως προ ολίγου, συνέχιζαν να επιβεβαιώνονται από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των μελλοντικών εσόδων (σε τοπικά νομίσματα) των χρηματιστηριακών δεικτών MSCI για τις ΗΠΑ, τις αναπτυγμένες οικονομίες εκτός ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές.
Από την Barclays πάντως ειδοποιούν: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα μέτρα κατά της Κίνας εντάσσοντας σε μαύρη λίστα την Huawei. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, ο Πρόεδρος Xi κάλεσε το έθνος να ξεκινήσει μια νέα "Μακρά Πορεία", σαν μήνυμα ότι η Κίνα είναι έτοιμη για κακουχίες μπροστά σε ένα επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον. Παρά τις προτάσεις που κυκλοφορούν για λύση, όταν θα συναντηθούν οι πρόεδροι ΗΠΑ Κίνας κατά τη σύνοδο του G20 στην Οζάκα (28/29 Ιουνίου), πιστεύουμε ότι μια εμπορική συμφωνία θα παραμείνει μακριά. Η εντατικοποίηση της ρητορικής και από τις δύο πλευρές καθιστά πιθανό ακόμα και το σενάριο κλιμάκωσης με τιμολόγια για όλες τις κινεζικές εισαγωγές και ισοδύναμα Κινεζικά αντίποινα.
Είναι μόνο εμπορικός πόλεμος;
Δεν μπορούμε σε μια όσο το δυνατό σφαιρική προσέγγιση να μην αναφέρουμε και τις απόψεις που θέλουν ήδη να υπάρχει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος σε εξέλιξη και άρα να αποκλείουν την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Παρομοιάζουν την κατάσταση στην Ουάσιγκτον σαν ανάλογη της επικρατούσας επί διακυβέρνησης του George W. Bush, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά να αλλάξει το καθεστώς του Ιράκ και λίγοι το έλαβαν σοβαρά υπόψη. Αλλά φάνηκε ως δέσμευση απολύτως σοβαρή το 2003, με την ανάδειξη του Ιράκ του Σαντάμ, ως μεγάλης απειλής για την ασφάλεια των ΗΠΑ, μετά την επίθεση στους πύργους της Νέας Υόρκης.
Ομοίως σήμερα, σύμφωνα με σχόλιο του Ron Insana στο CNBC.com, οι πιο κοντινοί σύμβουλοι του προέδρου Trump, όπως οι Robert Lighthizer και Peter Navarro, έχουν εντοπίσει την Κίνα ως την πρώτη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Υποστηρίζουν περισσότερο ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακoύ μεγέθους οικονομική και στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ. Συχνά δε υπονοούν, ότι μόνο το σακάτεμα στην οικονομία της Κίνας θα εμποδίσει το Πεκίνο να γίνει ισχυρότερο από τις ΗΠΑ σε στρατιωτικούς όρους, στην περιοχή του Ειρηνικού. Διαφορετικά θα γίνει η κορυφαία οικονομική δύναμη του κόσμου τα επόμενα 10-15 χρόνια. Ο Insana καταλήγει:
«Δεν πρόκειται για εμπορικό πόλεμο. Οι αγορές έχουν αργήσει να ανακαλύψουν τι μεγάλο είναι αυτό που διακυβεύεται στην παγκόσμια σκηνή. Εάν πρόκειται για διμερή εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν εύκολα να πουλήσουν περισσότερα γεωργικά και ενεργειακά προϊόντα στην Κίνα και να περιορίσουν το κενό κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αντ 'αυτού, όπως υποθέτουμε, ένας νέος ψυχρός πόλεμος θα καθορίσει ποιος θα είναι η ηγεμονική δύναμη - οικονομικά και στρατιωτικά - τα επόμενα χρόνια.
Αυτό πιστεύουν οι πιο στενοί σύμβουλοι του Προέδρου, ακόμη και αν ο ίδιος επικεντρώνεται αποκλειστικά στις εμπορικές ανισορροπίες. Το ερώτημα σήμερα, όπως και το 2003, είναι πόσο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η παγκόσμια ανάπτυξη εάν οι οικονομικοί εθνικιστές αποδειχθούν τόσο λάθος όσο ήταν οι νεοσυντηρητικοί περισσότερο από μια δεκαετία πριν;»
ΧΑ
Φρένο στην πτώση εν μέσω διεθνούς ξεπουλήματος
Μπορεί να έπαιξε ρόλο η αναδιαμόρφωση των συντελεστών βαρύτητας των μετοχών που συμμετέχουν στον Γενικό Δείκτη. Μπορεί επίσης να συνέβαλλε η ένταξη των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ σε διεθνείς μετοχικούς δείκτες, όπως της MSCI ή, η προεξόφληση θετικών εξελίξεων για τη ΔΕΗ. Ωστόσο η αγορά της Αθήνας, ήταν η μόνη με εβδομαδιαία κέρδη, έστω και μικρά, ανάμεσα στις αγορές του ευρώ και του δολαρίου. Η δε διακύμανση των βασικών δεικτών, περιέλαβε αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας τη ζώνη συσσώρευσης που επέλεξαν προ των εκλογών οι ισχυροί θεσμικοί. Ήταν ανάμεσα στις 717 και 744 μονάδες.
Στη σύνοδο της Δευτέρας επικράτησε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών. Από την αύξηση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας, καθώς στη μάχη για μια συμφωνία αναφορικά με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, περιλήφθηκαν και οι εταιρίες τεχνολογίας. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν μετά τη μέση των συναλλαγών έδωσαν απώλειες -1,84% για τον Τραπεζικό δείκτη, αλλά γενικεύτηκαν. Με αποτέλεσμα την εγγραφή χαμηλού μέρας και εβδομάδας στις 717,02 και το κλείσιμό του έγινε στις 717,21 από 729,31 μονάδες, με πτώση -1,66%. Ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1852,89 από 1898,32 με μεταβολή -2,39%.
Λίγοι το σχολίασαν, αλλά η συνολική κεφαλαιοποίηση έπεσε πάνω από 1 δις ευρώ καθώς κατέληξε στα 50,594 από 51,650 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,090 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,111 εκατ.
Την Τρίτη, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα των βασικών δεικτών, αρκετών μονάδων, το οποίο έγινε και κατώτερο ημέρας, οι τιμές εκτινάχθηκαν. Περνώντας τον ΓΔ στις 733 μονάδες, που ήταν το καλύτερο κλείσιμο για τη βδομάδα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,23% και έφθασε στις 733,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1896,73 με μεταβολή +2,37%. Οδήγησαν οι Τράπεζες (+4,29%), αλλά γενικά υπήρξε ολική ανατροπή στην εικόνα της μεταβολής των blue chip όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 4) έναντι των καθοδικών (1 από 20). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99,939 εκατ. ευρώ τα πακέτα είχαν αξία 15,281 εκατ.
Την Τετάρτη, σε μέρα διεθνούς ξεπουλήματος μετοχών, οι θεσμικοί έδωσαν ώθηση στον ΓΔ ως τις 743,90 μονάδες, που είναι η ανώτερη τιμή από τις 9 Μαΐου και το μέγιστο στη βδομάδα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ο τζίρος, που διαμορφώθηκε στα 225,578 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 13,672 εκατ. Κίνητρο για συμμετοχή η απόφαση του Οίκου MSCI να ενταχθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου η μετοχή της ΕΥΡΩΒ στον βασικό δείκτη του MSCI Global Standard. Στο τέλος επικράτησαν οι πιέσεις και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,23% στις 731,49 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1897,52 με μεταβολή +0,04%.
Την Πέμπτη με τζίρο στα 450,219 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 398,104 εκατ. με αξία πακέτων για την ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ στα 390,81 εκατ. επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,57%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,81% και έφθασε στις 725,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1884,37 με μεταβολή -0,69%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών μόνιμα ψηλότερα από την τιμή του προηγούμενου κλεισίματος. Η πορεία των τιμών δεν είχε διαστήματα με πλάγια κίνηση, υπογραμμίζοντας την διαρκή μάχη μεταξύ «αγοραστών» και «πωλητών». Με το δεύτερο χαμηλότερο για την εβδομάδα τζίρο 53,459 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 3,053 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,89% και έφθασε στις 732,02 μονάδες και ο 25άρης με μεταβολή +1,00% έκλεισε στις 1903,27 με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να σταματά στα 51,850 δις ευρώ. Ο Μέσος Ημερήσιος Τζίρος διαμορφώθηκε στα 175,9 εκατ. ευρώ και των πακέτων 86,4 εκατ., στην καλύτερη για την ώρα εβδομάδα του 2019 συναλλακτικά.
Η εβδομάδα έφερε άνοδο +0,37% στον ΓΔ, +0,26% στον 25άρη και πτώση -0,94% στον FTSEM, διαμορφώνοντας για τον Μάιο απώλειες κατά -5,33% για τον μέσο όρο, -5,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και -7,93% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον στο +19,36%, +18,33% και +9,71% αντίστοιχα.
Η εικόνα των blue chip είναι ιδιαίτερη καθώς λίγα εμφάνισαν μεγάλες μεταβολές ενώ τα περισσότερα είχαν μικρά εβδομαδιαία κέρδη. Σημαντική πτώση είχαν μόνο τέσσερα ΟΛΠ -5,57% (-1,69% στο μήνα), ΕΤΕ -5,22% (+1,33%), ΕΥΡΩΒ -3,41% (-6,78%), και ΜΟΗ -1,61% (-13,90%), ενώ ακολουθούν άλλα τέσσερα με πτώση μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας ΕΕΕ -0,70% (+1,50%), ΣΕΝΕΡ -0,63% (-1,41%), ΕΧΑΕ -0,62% (-10,04%), ΕΛΠΕ -0,38% (-5,45%).
Στον αντίποδα με κέρδη μεγαλύτερα του +2% συναντάμε ΠΕΙΡ +19,52% (-3,99%), ΔΕΗ +13,28% (+15,79% η καλύτερη επίδοση τον Μάη), ΦΡΛΚ +3,24% (-8,61%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,87% (-5,84%), ΟΠΑΠ +2,20% (-10,42%).
Η μεγαλύτερη ομάδα που εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα είναι τα blue chip με άνοδο από +0,15% ως +1,9% ήτοι ΒΙΟ +1,88% (-11,33%), ΛΑΜΔΑ +1,86% (-3,52%), ΑΡΑΙΓ +1,79% (-5,34%), ΜΠΕΛΑ +1,69% (-7,41%), ΤΙΤΚ +1,53% (-10,85%), ΑΛΦΑ +1,48% (-10,42%), ΕΥΔΑΠ +1,38% (-1,01%), ΑΔΜΗΕ +1,16% (+1,40%), ΟΤΕ +0,88% (-7,51%), ΣΑΡ +0,41% (-1,76%), ΜΥΤΙΛ +0,22% (-6,93%), ΤΕΝΕΡΓ +0,15% (-2,45%).
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Έτοιμοι για το καλύτερο και το χειρότερο οι traders
Στην πρώτη εβδομάδα κυριαρχίας των σειρών Ιουνίου, σημειώθηκε άνοδος του 25άρη, με βήμα +0,26%, διακόπτοντας μια καθοδική αλυσίδα τριών εβδομάδων. Είχαμε ελάττωση, κατά -59,82%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του. Η σχετικά μικρή αύξηση κατά +30,47%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την στρατηγική των traders έναντι μιας συσσώρευσης διαρκείας, λόγω προεκλογικής περιόδου. Είναι ασυνήθιστα χαμηλή η έκθεση για τον Ιούνιο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 1903,27 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, 4,75 μονάδων, έναντι του δείκτη.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 7.885 συμβόλαια, καταλήγοντας με 5.519 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 1504 ΣΜΕ από 1307 την τρίτη εβδομάδα του Μάη, ενώ της επόμενης περιορίστηκε στα 73 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς (Ιουνίου) κατέληξαν σε 5082 από 3793 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 505 από 437.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε σχεδόν ομοιόμορφα, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 189 συμβολαίων από 71 και στα puts 174 από 82 οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 11/10. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.
O δείκτης του Ινδικού χρηματιστηρίου κατόπιν εκλογών και ο ΓΔ είναι οι λιγοστές νησίδες σε μια γενικευμένα πτωτική για τις αξίες υψηλού ρίσκου εβδομάδα. Το κατάφεραν τα ελληνικά blue chip με τη «βοήθεια» μιας ενέργειας από την διοίκηση της ΕΥΡΩΒ και με απόφαση του Οίκου MSCI. Κατασκευάζει διεθνώς αποδεκτούς μετοχικούς δείκτες και προέβη στην αναβάθμιση των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ με τοποθέτησή τους σε δείκτη που ακολουθούν πολλά παθητικά αμοιβαία. Μάλιστα αυτή της δεύτερης έγινε πρώτα μέσα στη βδομάδα που πέρασε, έναντι της 28/5 που θα ισχύσουν όλες οι αλλαγές. Αυτή η κινητικότητα αποδείχθηκε ικανή να δώσει ώθηση στους ρυθμούς συναλλαγών, ενώ συνεχίστηκαν οι κινήσεις μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Φθάσαμε έτσι στο μικρό και ταπεινό +0,37% για τον ΓΔ και το +0,26% για τον 25άρη με μια σύνοδο την Παρασκευή που θα την χαρακτηρίζαμε ως ορισμό της επενδυτικής μετριοπάθειας σε επίπεδο πιέσεων. Δεν υπήρξε μετοχή στον 25άρη με μεταβολή της τάξης του -1% και πάνω, ενώ 12 blue chip κέρδισαν από +1% ως +10,5%. Ιδού η κληρονομιά για την τρέχουσα εβδομάδα. Στο τέλος του μήνα ο μέσος όρος είναι λίγο πιο κάτω από εκεί που τον άφησαν στις 10 Μαΐου, υπογραμμίζοντας την στάση αναμονής των ισχυρών παραγόντων.
Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν αυτή η στάση επιλέχθηκε ως την ώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα γίνει γνωστό, δηλαδή σήμερα. Καθώς θα φωτίσει τις προοπτικές του αύριο. Γιατί είναι η πρώτη επίσημη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς, ενώ αργότερα έχουμε τις εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα. Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν πως μετά την Κυριακή, πεδίο έκφρασης των εντυπώσεων θα είναι οι Τράπεζες και θα ακολουθήσουν μετοχές εταιριών εξαρτημένων από πολιτικές αποφάσεις
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS
Καθηλωμένος μέσα σε ένα στενό εύρος, παραμένει για 12η συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, λαμβάνοντας τιμές μεταξύ των 744 με 717 μονάδων. Υπήρξαν βέβαια και μικρές εσωτερικές “εξάψεις”, λόγω αναδιαρθρώσεων, αλλά δίχως κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στο ημερήσιο διάγραμμα, όσο και στη στάση αναμονής των ενεργών Επενδυτών.
Τα σημεία, που θα χρειαστούν στις επόμενες μέρες ιδιαίτερη προσοχή είναι, για μεν τους αγοραστές οι 722 με 717 μονάδες και για δε τους πωλητές οι 742 μονάδες. Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη ανοδική, ή καθοδική διάσπαση σε ημερήσιο επίπεδο, θα αναγκάσει τις δύο αντίθετες πλευρές σε άμεσες ενέργειες κάλυψης, των επενδυτικών χαρτοφυλακίων κατεύθυνσης. Πέρα όμως από την αναμενόμενη στασιμότητα, λόγω κυοφορούμενου εκλογικού αποτελέσματος, το ενδιαφέρον των Αναλυτών έχει εστιαστεί στις σημαντικές αλλαγές, που έχουν επιτευχθεί στην δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη μετά και τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia.
Έτσι ενώ η μεν συμμετοχή της ΑΛΦΑ -0,16% έχει βρεθεί από τη 3η θέση στην 8η με 4,44% βαρύτητα, η Eurobank εκτοξεύτηκε στο πρώτο σκαλί δίπλα στη Coca Cola HBC με 10,23% βαρύτητα, προκαλώντας ισχυρές μεταβολές στο “καύσιμο” κίνησης του Δείκτη. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι πέντε πρώτες σε βαρύτητα εταιρείες: Coca Cola HBC 10,25%, Eurobank 10,23%, ΟΤΕ 8,96%, Εθνική 7,58% και Μυτιληναίος 5,05% ρυθμίζουν πλέον το 42% του Γενικού Δείκτη.
Επίσης δίχως να μπορεί να ξεφύγει με δύναμη πάνω από τις 1900 μονάδες παρουσιάζεται εδώ και μέρες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως επίπεδο στήριξης τις 1855 με 1845 μονάδες. Ο χρόνος όμως και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη, μετράει αντίστροφα, καθώς ο πλάγιος σχηματισμός σε πολλούς τεχνικούς δείκτες οδηγεί στατιστικά σε έντονη εκτόνωση φυγής, καθορίζοντας τη μετέπειτα βραχυχρόνια τάση. Τα σημεία διαγραμματικού ενδιαφέροντος είναι οι 1915 με 1900 μονάδες και οι 1845 μονάδες.
Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης μετά και το πέρασμα του συναλλακτικού “τυφώνα MSCI” γέμισε μεν διαγραμματικά το “χάσμα” μεταξύ των 633 με 615 μονάδων, αλλά η τελική μορφή του, υπό αποτύπωση candlestick, γέρνει περισσότερο προς την πλευρά των πωλητών, δείχνοντας καθοδική κίνηση προς την περιοχή των 580 με 570 μονάδων. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πληροφοριακά, ότι μετά τη συγχώνευση η Eurobank κρατάει πλέον στα χέρια της το 40% του Τραπεζικού δείκτη, διαμορφώνοντας έτσι άνετα το πρόσημο της κίνησης.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta sec
Η πρώτη προεκλογική περίοδος της χρονιάς έφθασε στο τέλος της και η Αγορά αναμένει να τιμολογήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής.
Η ως τώρα πορεία της Αγοράς συνδέθηκε με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της Χώρας, με την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το Κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στην Βουλή.
Σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος ο οποίος έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις.
Η επόμενη ημέρα ανήκει στον Τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις Εθνικές εκλογές, ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και Νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κ.λ.π.).
Οι κλάδοι και οι εταιρείες που αναφέρθηκαν θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής, αλλά ταυτόχρονα νέας προεκλογικής φάσης στην οποία θα εισέλθει η Αγορά από την Δευτέρα.
Οι μεγάλες εντολές στις μετοχές του MSCI θύμισαν την εβδομάδα που πέρασε, πόσο σημαντική είναι η προσθήκη μιας Αγοράς σε διεθνείς δείκτες αναφοράς. Η προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη και οι μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI, αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις, στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα εκλογικής αναμονής, στα οποία είχε υποχωρήσει στο μέσον του μήνα. Η προσπάθεια επιστροφής πάνω από την ζώνη τιμών των 740 μονάδων δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διακυμάνσεις των μετοχών που συγκροτούν τον MSCI και της Coca Cola κινήθηκαν αντίρροπα, περιορίζοντας την δυναμική ανόδου που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη.
Οι ταλαντωτές δεν μετέβαλαν δραματικά την εικόνα τους και παραμένουν σε ζώνες ουδετερότητας, αποφορτίζοντας περαιτέρω την ταχύτητα της πτώσης.
Η ζώνη των 710 μονάδων παραμένει η κύρια περιοχή στήριξης του Γενικού Δείκτη, με αρκετές πλέον δυνάμεις να συσσωρεύονται μεταξύ 710 και 730 μονάδων, αναμένοντας την διαφυγή προς κάποια κατεύθυνση.
Η κίνηση εξόδου από το οριζόντιο κανάλι τιμών του Μαΐου θα έχει έντονο χαρακτήρα και θα δώσει άμεσα, τουλάχιστον, 50 μονάδες κίνησης, προς την κατεύθυνση που θα σπάσει η συσσώρευση.
Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες, από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης αν και έχει σταθεροποιηθεί μετά την γρήγορη πτώση από το τέλος Απριλίου, βρίσκεται στην απόλυτη ουδετερότητα από πλευράς τάσης.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν κοντά στα χαμηλά των τεσσάρων μηνών σήμερα Δευτέρα 27/5, εν μέσω ανησυχιών για τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το ευρώ περιορίστηκε σε κίνηση μέσα σε στενό εύρος μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σαββατοκύριακο, με αργίες στην αγορά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας, της MSCI, ήταν ουσιαστικά ανοδικός, με +0,26% πάνω από ένα χαμηλό για το τετράμηνο που άγγιξε την Παρασκευή. Σε πολλές αγορές αποτυπώθηκε ανησυχία πως η εμπορική σύγκρουση μετατράπηκε σε έναν ψυχρό πόλεμο στο τομέα της τεχνολογίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Nikkei μέσος όρος της αγοράς στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 0,3%.
Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν τη Δευτέρα υψηλότερα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν, με το δείκτη Shanghai Composite να μειώνεται κατά 0,3% αλλά στο δεύτερο μέρος σκαρφάλωσε +1,12%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,13%.
Το ευρώ ήταν μια σκιά υψηλότερα στα 1,1211 δολάρια, μέσα σε μια σφιχτή ζώνη 1,2272 – 1,2754 και ήταν μια περιορισμένη αντίδραση μέχρι στιγμής απέναντι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.