ΣΧΕΔΙΑ, για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή φέτος, κάνει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Alwaleed bin Talal, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με τις πιο κατάλληλες επενδύσεις σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Citigroup Inc.
O Alwaleed θέλει να αντλήσει περίπου 6 δισ. δολ. με την πώληση μεριδίου στην εταιρεία του Kingdom Holding Co., σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το σχέδιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρίγκιπας είπε ότι θα προσφέρει τουλάχιστον 30% της φίρμας του που εδρεύει στο Ριάντ, της μεγαλύτερης εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, από πλευράς εσόδων.
Μέσω της Κingdom Holding, ο Alwaleed κατέχει μερίδιο 4,3% στην Citigroup Inc., την πιο κερδοφόρα τράπεζα του κόσμου, καθώς επίσης και μετοχές σε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Time Warner Inc. και της News Corp. Το ρεκόρ του πρίγκιπα ως επενδυτής και η άνοδο του Χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου ο δείκτης σημείωσε άνοδο 134% πέρυσι, ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση κατά τη δημόσια εγγραφή.
Τουλάχιστον 100 εταιρείες σε όλη τη Μέση Ανατολή σχεδιάζουν να μπουν στο Χρηματιστήριο φέτος, ο υπερδιπλάσιος αριθμός από πέρυσι, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο Alwaleed, ανιψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Abdullah, έκανε δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά μετοχών σε εταιρείες που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις. Το 1991 επένδυσε 590 εακτ. δολ. στην Citigroup, τη διάδοχο της Citicorp, η οποία χρειαζόταν μετρητά, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα από τις απώλειες δανείων στη Λατινική Αμερική και από την κατάρρευση των τιμών του real estate των ΗΠΑ. Ο Alwaleed που ήδη κατέχει 207 εκατ. δολ. σε μετοχές, σήμερα έχει στην κυριότητά του περίπου 10 δισ. δολ. μετοχών της Citigroup.
Το περιοδικό Forbes, δημοσίευσε στις 20 Φεβρουαρίου το σχέδιο του Alwaleed για τη δημόσια εγγραφή.
Η Kingdom Holding το 2004 είχε πωλήσεις 18,8 δισ. δολ., σύμφωνα με το Arab News, που συντάσσει την ετήσια λίστα των 100 μεγαλύτερων εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης ο πρίγκιπας πουλά μετοχές στην Kingdom Hotel Investments, ένα ξενοδοχείο στο οποίο επίσης είναι μέτοχος, για να αντλήσει 408 εκατ. δολ. προκειμένου να επεκταθεί στην αγορά του real estate. Πέρυσι, αγόρασε μερίδιο στο Savoy Hotel του Λονδίνου και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χτίσει ένα ξενοδοχείο Four Seasons στο Μαρακές του Μαρόκου.
Ο Alwaleed άρχισε να επενδύει μετά την αποφοίτησή από το Menlo College της Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 1979. Ένα χρόνο αργότερα, πήρε δάνειο 300.000 δολ. από την Saudi American Bank, την οποία διαχειριζόταν η Citicorp. Σύμφωνα με την βιογραφία του: «Alwaleed: Επιχειρηματίας, Δισεκατομμυριούχος, Πρίγκιπας», την οποίο έγραψε ο Riz Khan.
Σύμφωνα με τον William Morrow, μέχρι το 1989 είχε περιουσία 1,4 δισ. δολ. Πέρυσι τον Μάρτιο το περιοδικό Forbes, αξιολόγησε την περιουσία του Alwaleed στα 23,7 δισ. δολάρια.
Ο πρίγκιπας επίσης δημιούργησε ventures με την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Deutsche Bank AG, για να παράσχει τραπεζικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες στη Σαουδική Αραβία και με την HSBC Holdings Plc, την μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας για να επενδύσει στη Σαχάρα της Αφρικής.