Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 09:49

DP World: Καθυστερεί την απόκτηση των εγκαταστάσεων της Ρ&Ο στις ΗΠΑ

ΤΗΝ καθυστέρηση της εξαγοράς έξι εγκαταστάσεων λιμένων στις ΗΠΑ, αποφάσισε η εταιρεία του Ντουμπάϊ που εμπλέκεται στην επίμαχη εξαγορά της βρετανικής Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., μετά τις περαιτέρω συσκέψεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, για θέματα ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της DP World έγινε μετά τις πολιτικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ για την εξαγορά, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Μαρτίου. Η DP World είπε ότι θα προχωρήσει με το θέμα της εξαγοράς όπως προγραμματίστηκε.

«Η DP World θα απομονώσει τις δραστηριότητες της P&O στις ΗΠΑ καθώς δεσμεύεται για περαιτέρω συσκέψεις με την κυβέρνηση Μπους», τους ηγέτες του Κογκρέσου και τις λιμενικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η DP World δεν θα ασκήσει τον έλεγχο σε αυτές ούτε θα επηρεάσει τη διοίκηση της P&O στις ΗΠΑ, περιμένοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ, αποφάσισαν να εμποδίσουν την συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Λένε ότι αρνούνται τη μεταφορά των εγκαταστάσεων των λιμένων σε μια κρατική εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα, που όπως λένε έχει ανομοιογενή εικόνα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία λέει ότι συμφώνησε να καθυστερήσει την ανάληψη του ελέγχου των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να μελετήσει αυτές τις ανησυχίες.

Επίσης η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ αποτελούν λιγότερο από το 10% των περιουσιακών στοιχείων της P&O παγκοσμίως, τα οποία περιλαμβάνουν 30 σταθμούς σε 18 χώρες στον κόσμο.

Η πώληση ενεκρίθη από την κυβέρνηση Μπους και ο πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του γι αυτή, νωρίτερα την εβδομάδα.