Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 09:49

Market Beat: Νευρικότητα από εξελίξεις διεθνείς και εσωτερικές, ίσως λειτουργήσουν θετικά​

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Huawei Technologies θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ αποκάλεσε τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα "πολύ επικίνδυνο".

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Huawei Technologies θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ αποκάλεσε τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα "πολύ επικίνδυνο".

Η Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε ουσιαστικά στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να συναλλάσσονται με την Huawei, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύων στον κόσμο, αναφέροντας ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι πρότεινε νέο κανόνα για την επιβολή δασμών κατά των επιδοτήσεων σε προϊόντα από χώρες που υποτιμούν τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου, μια άλλη κίνηση που θα μπορούσε να χτυπήσει υψηλότερους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επέστρεψε την Πέμπτη, με τον εκπρόσωπό του να λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες, θα πρέπει «να δείξουν ειλικρίνεια και να διορθώσουν τις λανθασμένες ενέργειές τους».

Ο Masanari Takada, της Nomura Securities στο Τόκιο, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας «δεν έχει πλήξει πλήρως το κλίμα των επενδυτών παγκοσμίως, επομένως δεν υπάρχει πώληση πανικού. Αλλά ταυτόχρονα, η διάθεση για ρίσκο θα παραμείνει αδύναμη».

Άνοιξαν χθες οι κάλπες στην Βρετανία και την Ολλανδία και σήμερα ακολουθούν η Ιρλανδία και η Τσεχία. Ενώ  αύριο ξεκινά η διαδικασία στη Λετονία, Σλοβακία και Μάλτα με τα 21 υπόλοιπα μέλη, όπως και εμείς, την Κυριακή. Αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή και τα τελικά θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα το πρωί. Αντίθετα, μετρήσεις από exit polls θα είναι διαθέσιμες νωρίτερα, καθιστώντας τις μέρες των αγορών πολύ ενδιαφέρουσες και κατά την εκτίμησή μας νευρικές.

Όταν βρισκόμαστε στο επίκεντρο εξελίξεων που παρακολουθούν στενά όλοι οι επενδυτές του κόσμου σπανίως έχουμε πλήρη αντίληψη των εντυπώσεων που προκαλούν. Τώρα με τις κάλπες ανοιχτές σε αρκετές χώρες της ΕΕ και έτοιμες να ανοίξουν σε όλες ως την Κυριακή, οι θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο απασχολούν τους αναλυτές των αγορών και ειδικά των νομισμάτων. Συνεπώς η αγορά της Αθήνας επηρεάζεται από τις εκλογές για την Ευρώπη με δεδομένη επίσης της αναμέτρηση για το ελληνικό κοινοβούλιο σε λίγες (λιγότερες από 20) εβδομάδες.  

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ από χθες το πρωί σημείωνε: «Μετά από δυναμικό ξεκίνημα και σχεδόν 1,50% κέρδη, οι ρευστοποιήσεις από τα μέσα της συνεδρίασης κατάφεραν και έκλεισαν τον ΓΔ με αρνητικό πρόσημο. Πρωταγωνιστές οι Τράπεζες, που μονοπώλησαν τις συναλλαγές και τις διακυμάνσεις. Εντυπωσιακή η αξία συναλλαγών στα 225 εκατ., με τα 160 να πηγαίνουν στην ΕΥΡΩΒ λόγω MSCI. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 704 και αντίσταση στις 740. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1940. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 644. Συμπερασματικά: Η χθεσινή κίνηση του ΓΔ, ο οποίος γύρισε στην πρώτη αντίσταση, αν και προβληματίζει, δεν αλλάζει και πολύ την γενική εικόνα! Η τάση, οριακά, παραμένει θετική έως τις 705 μονάδες, με πρώτη αντίσταση προς τα επάνω στις 743 μονάδες. Ενόψει εκλογών και αναδιαρθρώσεων λόγω MSCI, η κίνηση της Αγοράς, παραμένει ανοιχτή».

Η Beta Sec επεσήμαινε: «Καθώς πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο των εκλογών, οι Επενδυτές ίσως τηρήσουν στάση αναμονής και γίνουν πιο επιλεκτικοί. Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα του Τιτάνα για το πρώτο τρίμηνο και στις νέες μετοχές που εισάγονται στη Eurobank».

Ο τζίρος χθες έφθασε στα 450,2 εκατ., από τα οποία τα 398,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ) ενώ ΠΑΝΓΑΙΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 91% τη συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ και στο θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των δημοπρασιών για την τιμή κλεισίματος, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι  ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και στο κατώτερο οι ΣΕΝΕΡ, ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αφού ανάφεραν τις κατά την εκτίμησή τους ιδιομορφίες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι: Το «Game of thrones» μεταξύ Γαλλίας Γερμανίας πιθανά να οδηγήσει στη θέση του επικεφαλής κάποιον μέσω συμφωνιών που θα γίνουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και όχι προτεινόμενο από το ΕΚ. Με αποτέλεσμα η συγκρότηση του Σώματος των Επιτρόπων να γίνει, με ισχυροποιημένους τους ευρωσκεπτικιστές, μια μακρά και κουραστική διαδικασία. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών και συνεπώς της μεταβλητότητας της αγοράς. Οι ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν πάνω από το 35% των εδρών, με βάση τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι πιέσεις κυριάρχησαν στη Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον ενεργειακό κλάδο μετά την γρήγορη αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου. Παράλληλα προβλημάτισε τους επενδυτές η διακοπή στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας μετά την επιβολή επιπλέον δασμών από την Ουάσιγκτον και τα αντίμετρα από το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Κίνας έχουν ζητήσει αποζημιώσεις από την αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing, για το παρατεταμένο χρονικό διάστημα της καθήλωσης στο έδαφος των αεροσκαφών του τύπου Boeing 737 Max 8.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,11% ή 286 μονάδες στις 25.490, ο S&P σημείωσε πτώση 1,19% στις 2.822 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 7.628 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+1,7%) και Intel Corp. (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των United Technologies (-3,6%) και Dow Inc.(-3%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών και συγκεκριμένα στο 2,31%, σημειώνοντας πτώση επτά μονάδων βάσης. 

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το σώμα των επενδυτών να προβληματίζεται  από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας και τις επικείμενες εκλογές στην Ευρωζώνη.

Η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών,  αναβάλλουν κάθε επενδυτική διάθεση, με τους περισσότερους Επενδυτές να επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών ενισχύθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,42% στις 373,79 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,41% στις 7.231,04 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,78% στις 11.952,41 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,81% στις 5.281,37 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,28% στις 9.114,00 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,12% στις 20.136,39 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χθες κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1173 από 1,1153 δολάρια την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Με τις μετοχές διεθνώς σε δυσμένεια, η κάθοδος του ΓΔ ήταν «μετρημένη και ζυγισμένη»

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών μόνιμα ελαφρά ή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή του κλεισίματος της Τετάρτης.

Αρχικά με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 1,26 μονάδες στις 730,23, στο πρώτο λεπτό ήρθε και το μέγιστο μέρας στις 731,36 από 743,90 μονάδες  την προηγούμενη σύνοδο. Το ελάχιστο μέρας ήρθε στις 13:25 μετά από διαρκή αναζήτηση πυθμένα μετά το πρώτο λεπτό. Ήταν οι 720,30 από 734,10 την Τετάρτη και ακολούθησε ανοδική πορεία, με τον μέσο όρο να σκαρφαλώνει κλιμακωτά, και στις 16:34 ήρθε το μέγιστο του δεύτερου μέρους στις 728,42  μονάδες.  Ακολούθησε μια έξαρση της προσφοράς ως τις 17:00 που σταμάτησε στις 726,73 μονάδες. Εμφανίστηκαν πιέσεις και κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εξέλιξη των δημοπρασιών και εμφανίστηκε κλείσιμο του μέσου όρου στις 725,56 με μεταβολή της τάξης του -0,81%, λειτουργώντας αρνητικά στη διάθεση για ρίσκο στην επόμενη σύνοδο.

Σε αρκετά μεγάλο διάστημα, εμφάνισε πλάγια πορεία ανάμεσα στις 721 ως τις 723 μονάδες, σαν περίοδο μιας συντονισμένης, ανεξάρτητα από τα διεθνή, μάχης από την πλευρά των αισιόδοξων. Το ποσοστό της πτώσης στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ βάσει των futures των εκεί δεικτών βοήθησε σε κάθοδο και στην Ευρώπη. Εδώ ο ΓΔ δεν κινήθηκε παράλληλα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας χωρίς rebalancing που να την διαφοροποιεί από τα ξένα χρηματιστήρια αλλά και χωρίς εταιρίες που να χτυπιούνται συγκυριακά, όπως του κλάδου της ενέργειας. 

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς μονίμως ανοδικά αλλά σε αρνητικό πεδίο. Συνεπώς, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς  απέναντι στην ζήτηση στο πρώτο διάστημα αλλά υπήρξε η αντιστροφή στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, αφού σημειώθηκε κατώτερο μέρας στο μέσο της συνόδου. Επιτρέποντας να εμφανιστεί αποτελεσματική ανοδική αντίδραση.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν πολύ κάτω από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, και αρκετά ψηλότερα (120,18 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την αδυναμία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 5,93 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 396,104 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΠΕΙΡ ΟΤΕ και ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ με αξία πακέτου 390,81 εκατ. ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά να μην είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (5 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,41% κατέληξε στο 3,43%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 725,56 μονάδες, ήταν 5,26 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,9 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με σχεδόν ίδιο (11,16 από 12,51 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,387 από 51,619 δις ευρώ. Ένδεκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ήταν η ΕΥΡΩΒ -6,04%, ΕΤΕ -3,83%, ΣΑΡ -2,31%, ΜΥΤΙΛ -1,78%, ΛΑΜΔΑ -1,36%, ΒΙΟ -1,34%, ΕΕΕ -1,24%, ΜΠΕΛΑ -1,14%, ΑΡΑΙΓ -1,00%, ΟΛΠ -0,49%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,15% ενώ 13 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,57% από -0,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,39% από -0,49%, την ΕΤΕ στο -3,38% από +1,38%  ΕΥΡΩΒ -6,04% από -1,19% και την ΠΕΙΡ στο +2,93% από +2,36%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,93% από -0,00%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 12) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,81% και έφθασε στις 725,56 από 731,49 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1884,37 από 1897,52 με μεταβολή -0,69%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 450,219 από 225,578 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 398,104 από 13,672 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 50,591 από 210,396 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,737 από 0,648 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 32, των καθοδικών 53 από 46 και 29 από 37 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Δραστηριοποίηση στα ΣΜΕ του 25άρη χωρίς αισιόδοξες προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων πορεία σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Από το πρώτο δε λεπτό που εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας στις 1898,19 μονάδες η κίνηση αντιστοιχούσε σε αναζήτηση πυθμένα. Το ελάχιστο ήταν οι 1871,39 και εμφανίστηκε 5 λεπτά πριν τη συμπλήρωση 3 ωρών διαπραγμάτευσης. Στις 17:00 σταμάτησε τις 1887,80 μονάδες και το κλείσιμο στις 1884,37 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,69%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,520 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου υπήρξε όγκος 2324 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1896,50, κατώτερο τις 1873,00 και τελευταίες πράξεις στις 1890,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 96 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο μέρας τις 1829,75 και κατώτερο τις 1810,25 με τελευταίες πράξεις στις 1828,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 5029 από 4099 ΣΜΕ και 523 από 491 της επόμενης.

Η Leon Depolas Sec. από χθες το πρωί τόνιζε: «Οι Συμμετέχοντες στην Αγορά αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης, το οποίο ενδεχομένως θα επιβάλλει και την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις σχετικά με τις προεκλογικές παροχές, πιθανότατα να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις την επομένη των εκλογών. Είναι ξεκάθαρο ότι το ρίσκο της Χώρας θα κινηθεί αναλόγως των εξελίξεων και ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι η μέση απόδοση 3μηνου του 10ετους ομολόγου βρίσκεται στο 3,53%, ενώ η μέση απόδοση 6μηνου στο 3,84%».

Η προσέγγιση με βάση την πρόσφατη στατιστική ιστορία οδηγεί για τον Γενικό Δείκτη στα ακόλουθα: Η εγγύτερη σκληρή οροφή ή το ημερήσιο “stop short” υποχώρησε στις 744 μονάδες, ενώ παραμένει ανοιχτό το χάσμα στις 768 – 772. Οι στηρίξεις στην περίπτωση συνέχισης στις πιέσεις εντοπίζονται στις 716, τις 711, τις 700 - 697, μετά στις 689 και τις 650 μονάδες. Ενώ ένα κλείσιμο άνω των 744 μονάδων, δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης προς τις 775 – 785.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το χάσμα στις 1986 – 1998 μονάδες, ενώ  η  εγγύτερη σκληρή οροφή εντοπίζεται από την αγοραία συναίνεση στις 1929 μονάδες. Κάθε κλείσιμο υψηλότερα των 1929 μονάδων, δίνει σήματα και φέρνει ενδιαφέρον ικανό για να βαδίσει προς τις 2000 – 2020 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1863 και 1830 μονάδες. Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απόλυτα αποφασιστική δείχνει η στήριξη στις 1840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1826 – 1820 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η πτωτική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οφείλεται στην αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η επίτευξη, ή όχι μιας καθαρής εικόνας για τις επόμενες Εθνικές εκλογές, όσο και η ανησυχία για ενίσχυση των Ευρωσκεπτικιστών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργεί ανησυχία στις Αγορές, πιέζοντας το Ευρώ.

Οι διεθνείς οικονομικές & γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν ευμετάβλητες (εμπορικός πόλεμος Κίνα – ΗΠΑ, ανάφλεξη Περσικού, Ιταλία, Τουρκία, Παγκόσμιο χρέος) και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελληνική Αγορά, σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσής τους.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, παρά την ελαφρά άνοδο των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη σήμερα, διατηρεί την θετική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα της, με την 10ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 3,45%.

Η ΕΤΕ & η ΕΥΡΩΒ αν και πιέζονται σήμερα, συνεχίζουν να παρουσιάζουν την καλύτερη τεχνική εικόνα, παραμένοντας άνω του ΚΜΟ 200 ημερών τους. Αντίθετα ΑΛΦΑ & ΠΕΙΡ έχουν απωλέσει το αντίστοιχο σημαντικό τεχνικό επίπεδό τους.

Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει το επίπεδο των 720 μονάδων. Αντίστοιχα η κοντινή αντίστασή του εντοπίζεται στις 740 μονάδες, ενώ καθοδική διάσπαση των ορίων οδηγεί στα επόμενα επίπεδα στηρίξεων 710, 704 (εκθετικός ΚΜΟ 200), 700 & 680 μονάδων. Ανοδική διάσπαση οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 746, 760 & 780 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η έγκυρη καθοδική διάσπαση των 1875 μονάδων, οριοθετεί τις επόμενες στηρίξεις στις 1850, 1841 (εκθετικός KMO 200), 1830 & 1790 μονάδες (fibo retracement 50% πρόσφατης ανοδικής κίνησης). Κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1918, 1935 & 1970 μονάδες.

Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστούμε την προσοχή για πιθανή συνέχιση της πρόσφατης εξελισσόμενης τεχνικής διόρθωσης. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Θα περιμέναμε την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αποφεύγοντας να αυξήσουμε την έκθεσή μας. Δεν λησμονούμε, ότι τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και το διεθνές περιβάλλον ευμετάβλητο, διατηρώντας μας σε αυξημένη επιφυλακή. Σε αυτό βοηθά και η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν, η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον Εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των Παιδιών σου και ενίοτε και το Δικό σου.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν μεικτά αφού μερικές υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος τεσσάρων μηνών την Παρασκευή και το αργό πετρέλαιο βυθίστηκε από ανησυχίες, καθώς η διαπραγμάτευση για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξελίχθηκε σε μια πιο εδραιωμένη στρατηγική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ωθώντας τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία της κατηγορίας «ασφαλών καταφυγίων».

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,2% σε φθίνουσα χαμηλή τιμή τεσσάρων μηνών και ήταν σε καλό δρόμο για μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλεια, κατά 0,8% αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος και στις 9:15 δική μας ώρα κατάφερε να εμφανίσει κέρδη +0,08%

Οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν ελαφρά, με το δείκτη Shanghai Composite να αυξάνεται κατά 0,18%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε 0,25%.

Ο μέσος όρος Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,7% και στις 9:15 δική μας ώρα κατάφερε να εμφανίσει μεταβολή -0,25%. Απώλειες στα χρηματιστήρια της Αυστραλίας (-0,68%) και της Ν Κορέας με τον KOSPI στο -0,85%.αννίδη