ΜΕ χαμηλότερο ρυθμό, από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, αναπτύχθηκε η οικονομία της Βραζιλίας το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το ισχυρότερο νόμισμα, ώθησε κάποιες βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή, σε συνδυασμό με την ξηρασία, που προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες ρυζιού και σόγιας.
Το ΑΕΠ, αναπτύχθηκε 1,4% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 1% τον Δεκέμβριο, έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Δεκαοκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρίμηνο θα ήταν 2,1%.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αναπτύχθηκε 2,3% στο σύνολο του 2005, λιγότερα από το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης το 2004 που ήταν 4,9%. Η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη φέτος, καθώς η Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια και ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva αυξάνει τις δαπάνες, εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, αυξάνοντας τη ζήτησης των καταναλωτών, σύμφωνα με τον Jose Carlos de Faria, οικονομολόγο της Deutsche Bank. Ο De Faria εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα έχει ρυθμό 3,6% φέτος.
Πέρυσι, η ανάπτυξη της Βραζιλίας υστέρησε έναντι των περισσοτέρων αναπτυσσόμενων χωρών. Η οικονομία της Κίνας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε για τέταρτο συνεχόμενο έτος, υπερβαίνοντας το 9%. Η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία αναπτύχθηκε 9,1% το 2005. Κολομβία, Χιλή και Περού, αναπτύχθηκαν κατά πάσα πιθανότητα πλέον του 6% πέρυσι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτών των χωρών.
Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της Βραζιλίας μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ, κατά 0,3%, στα 2,14 ρεάλ έναντι του δολαρίου στις 6 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης. Το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε άνοδο 22% και από τον Μάϊο του 2004, ισχυροποιήθηκε 50%.