Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 13:05

PLDT: 80% υψηλότερα κέρδη από την ισχυροποίηση του πέσο

ΑΥΞΗΣΗ 80% των κερδών ανακοίνωσε το τέταρτο τρίμηνο και σε επίπεδα ρεκόρ η Philippine Long Distance Telephone Co., καθώς ο όγκος των τηλεφωνικών κλήσεων αυξήθηκε και η ισχυροποίηση του πέσο, μείωσε το έλλειμμα του κόστους των υπηρεσιών.

Τα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 9,7 δισ. πέσος (187 εκατ. δολ.) από 5,4 δισ. πέσος, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μανίλα. Αυτά, ήταν τα υψηλότερα κέρδη που εμφάνισε η εταιρεία σε τριμηνιαία βάση, από το τρίτο τρίμηνο του 2004, όταν είχαν ανέλθει σε 9,75 δισ. πέσος.

Η αύξηση των κερδών θα βοηθήσει την Philippine Long Distance, γνωστή ως PLDT, να πληρώσει 650 εκατ. δολ. του χρέους της φέτος και το επόμενο έτος, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου για καταβολή μερίσματος το 2007. Η υπόσχεση του προέδρου της εταιρείας, Manuel Pangilinan να διανείμει μέρισμα, ώθησε τις μετοχές της σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη, εξαιρουμένης της ανόδου από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ανήλθαν σε 8 δισ. πέσος, έναντι 8,1 δισ. πέσος (αναθεωρημένα στοιχεία) και διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν σε 7,98 δισ. πέσος.

Το πέσο ήταν το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση στην Ασία πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 5,9% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Αυτό βοήθησε στη μείωση του εξωτερικού της χρέους, σε επίπεδο πέσος. Η PLDT, είχε στα τέλη του 2005, χρέη 2,1 δισ. δολαρίων.

Οι πωλήσεις από τις τηλεφωνικές κλήσεις αυξήθηκαν 5%, φθάνοντας στα 121 δισ. πέσος για το έτος, σύμφωνα με την εταιρεία. Τα έσοδα από τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων σημείωσαν αύξηση 8%, φθάνοντας στα 74,7 δισ. πέσος, σύμφωνα με την ίδια. Οι κλήσεις σταθερής τηλεφωνίας σημείωσαν αύξηση 2,5%, φθάνοντας στα 49,7 δισ. πέσος.

Οι μετοχές της PLDT σημείωσαν άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 1780 πέσος η μία, κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Μανίλα. Το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές σημείωσαν απώλειες 13%, έναντι ανόδου 7% του δείκτη του Χρηματιστηρίου στις Φιλιππίνες. Οι μετοχές της Pilipino Telephone, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 38% των κερδών το 2005, στα 13,5 δισ. πέσος, σημείωσαν άνοδο 3,2%, φθάνοντας στα 3,20 πέσος η μία.