Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 14:56

Ομόλογα: Brexit και γεωπολιτικές ανησυχίες πιέζουν προς τα κάτω τις αποδόσεις

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες κρατούν στο «ραντάρ» των επενδυτών τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να πιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις. Σταθερή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς. 

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες κρατούν στο «ραντάρ» των επενδυτών τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να πιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις. 

Κίνα και ΗΠΑ παραμένουν σε «εμπόλεμη κατάταση» στο εμπόριο, ενώ στη Βρετανία, το πολιτικό χάος φουντώνει τις ανησυχίες για ένα άτακτο Brexit. Σε μια εξέλιξη που ενισχύει τη νευρικότητα, η ύστατη προσπάθεια της πρωθυπουργού Μέι να περάσει τη συμφωνία για τοBrexit από το Κοινοβούλιο έτυχε αρνητικής υποδοχής από τους βουλευτές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας. 

Το θολό τοπίο έστρεψε τους επενδυτές αγορές βρετανικών κρατικών ομολόγων, με το περιθώριο μεταξύ της απόδοσης του βρετανικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλού στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund παρέμενε σταθερά κάτω από το μηδέν, υποχωρώντας μία μονάδα βάσης, στο -0,07%. Παρ' όλα αυτά έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά δυόμισι μηνών(στο -0,13%) που είχε αγγίξει στις αρχές του μηνός, αναλυτές και επενδυτές όμως διακρίνουν ελάχιστες πιθανότητες επιστροφής του σε επίπεδα άνω του μηδενός στο άμεσο μέλλον. 

Αποκλιμάκωση και στις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, έχοντας ως στήριγμα τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ίσως να εξασφαλίσει χαμηλότερα του αναμενομένου ποσοστά στις ευρωεκλογές. Οι επενδυτές φοβούνται για μια νέα δημοσιονομική κόντρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ότι η Ιταλία δεσμεύεται να υπερβεί το στόχο για την ανάπτυξη 0,2% της ιταλικής οικονομίας. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρούσε οριακά, στο 2,65%. 

Σταθεροποιητική εικόνα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς σχεδόν αμετάβλητη, κάτω από το όριο του 3,40%.