Μετά το άκρως δυναμικό ράλι, που έχει κατά μέσο όρο φέρει άνοδο 50% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους, η αγορά είναι πια πιο επιφυλακτική σημειώνει η UBS, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια θετικών εκπλήξεων.
Μετά το άκρως δυναμικό ράλι, που έχει κατά μέσο όρο φέρει άνοδο 50% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους, η αγορά είναι πια πιο επιφυλακτική σημειώνει η UBS, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια θετικών εκπλήξεων.
Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, μία μεγάλη μερίδα επενδυτών επιλέγει να μείνει στο περιθώριο, με τις ουδέτερες θέσεις να λαμβάνουν ποσοστό 44%. Ωστόσο το «ισοζύγιο» παραμένει θετικό, με τη διαφορά μεταξύ ανοδικών (bullish) και πτωτικών (bearish) προβλέψεων να είναι στις 18 μονάδες. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετοί περιμένουν θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs). Η σύσταση της UBS για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ουδέτερη, αφού όπως τονίζει, μία πιο αισιόδοξη θέση απαιτεί καλύτερες επιδόσεις στην διατίμηση των κόκκινων δανείων.
Ti ζητούν οι επενδυτές
Όπως επισημαίνει η τράπεζα αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τα NPEs είναι οι συστημικές λύσεις και οι οικονομικές συνθήκες. Tα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές είναι τα νομικά εργαλεία για τα NPEs και οι ρυθμοί της οικονομικής ανάκαμψης. «Συμφωνούμε ότι συνιστούν αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση μίας εξυγίανσης στο σύστημα χωρίς νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που παραμένει ως "ερωτηματικό" για τον κλάδο» αναφέρει η UBS.
Aξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές κατατάσσουν το ρυθμιστικό παλίσιο και την αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων. «Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η αγορά είναι λιγότερο ανήσυχη σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα εγείρει εποπτικά και ρυθμιστικά εμπόδια» σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας και συμφωνούν ότι υπάρχουν περιθώρια ευχάριστων εκπλήξεων.
Οι προτιμήσεις της UBS
H UBS εξακολουθεί να έχει ως πρώτη επιλογή τη Eurobank με σύσταση «αγοράς» (buy), καθώς παρουσιάζει, όπως λέει, το πιο ελκυστικό στόρι για την εξυγίανση. Τελευταία προτίμηση είναι η Πειραιώς (σύσταση πώλησης), ενώ είναι ουδέτερη για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.
Σε ποιους κινδύνους είναι εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες
Οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι εκτεθειμένες σε ευρεία γκάμα κινδύνων, συμπεριλαβανομένων των μακροικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, αναφέρει η UBS, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον αντίκτυπο των επιτοκίων, του πληθωρισμού, των ρυθμών ανάπτυξης και της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη νέα δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης,την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα υπόκεινται σε ρίσκο που έχει να κάνει με ρυθμιστικές, νομοθετικές και δικαστικές αποφάσεις και ειδικά με πιθανές αλλαγές στις λογιστικές πρακτικές.
Περάν όλων των παραπάνω η Alpha Bank και η Eurobank έχoυν επίσης έκθεση στην Κύπρο και στην ΝΑ Ευρώπη, όπου οι αλλαγές στο ποιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν επίσης σημασία. Η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς είναι εκτεθειμένες στην όποια πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που το ΤΧΣ παραμένει σημαντικός μέτοχος.
naftemporiki.gr