Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 17:20

Eurobank: Θετικές εκτιμήσεις για X.A., οικονομία

Περαιτέρω ενίσχυση των ανοδικών τάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκτιμούν ότι θα υπάρξει στη διάρκεια των επομένων μηνών οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, με το γενικό δείκτη τιμών να αναθεωρείται προς τα πάνω με την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. Μάλιστα προβλέπουν ότι ο γενικός δείκτης θα κλείσει στις 4.500 μονάδες στο τέλος του έτους, έναντι αρχικών εκτιμήσεων 4.300 μονάδων.

Όπως επισήμανε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, η μεγάλη ώθηση που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, με τον ρόλο των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και ιδιωτών επενδυτών να περιορίζεται. Ειδικότερα, μόνο στη διάρκεια του Ιανουαρίου επενδύθηκαν από ξένους στο ελληνικό χρηματιστήριο 635 εκατ. ευρώ, ενώ το 2005 οι συνολικές επενδύσεις των ξένων ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ.

Οι ανοδικές τάσεις το ΧΑ οφείλονται κυρίως στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στην υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών, που για το 2006 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 19% και στο 25% για τις τράπεζες, καθώς και στην ταυτόχρονη δραστηριοποίησή τους στις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Επίσης οφείλεται στην ένταση στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνεται η πολύ σημαντική βελτίωση στον τομέα εσόδων που παρατηρείται, με αποτέλεσμα όλες οι εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο σημαντικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% περίπου το 2006, εντός των ορίων που τίθενται από την ΕΕ.