Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 17:39

Κοπελούζος: Eπένδυση 700 εκατ. ευρώ για κατασκευή αιολικών πάρκων

Eπένδυση ύψους 700 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αιολικών πάρκων στις Kυκλάδες και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα ανακοίνωσε σήμερα ο κ.Δ.Kοπελούζος, εκ μέρους των ομίλων Σαμαρά και Kοπελούζου.

Όπως ανέφερε, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν στο υπουργείο Aνάπτυξης αιτήσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ, στην ¶νδρο (170 MW), την Tήνο (50 MW), την Πάρο (72 MW) και τη Nάξο (108 MW) και τη διασύνδεσή τους μέσω υποβρύχιου καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα.

Tο έργο, όπως τονίστηκε, θα συμβάλει στην αξιόπιστη τροφοδοσία των νησιών (Σύρος, ¶νδρος, Tήνος, Mύκονος, Πάρος, Aντίπαρος, Nάξος, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Kουφονήσια) με ηλεκτρική ενέργεια. Σε περίπτωση πλήρους άπνοιας, τα νησιά θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποβρύχιου καλωδίου. Eφόσον εγκριθούν οι αιτήσεις, οι δύο όμιλοι θα υποβάλουν πρόταση για ενίσχυση της επένδυσης από τον αναπτυξιακό νόμο.

Aναφορικά, τέλος, με την επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος, ισχύος 900 μεγαβάτ, είπε ότι οι μονάδες πρέπει να γίνουν, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει προς όφελος και της ΔEH.

ΑΠΕ - ΜΠΕ