Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 19:48

Ομιλος Μ.Ι.Μαϊλλη: Μειωμένα κέρδη, αλλά ευοίωνες προοπτικές για το 2006

Στο ποσό των 22,1 εκ. ευρώ υποχώρησαν τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου Μ.Ι.Μαϊλλη στη χρήση του 2005 έναντι 27,1 εκατ. ευρώ το 2004. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιοργάνωσης (ΕΒΙΤDA) σημείωσαν κάμψη σε 57,6 εκατ. ευρώ έναντι 59,1 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 361,5 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 341,6 εκατ. ευρώ κατά το 2004.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων ετών επηρεάστηκαν από τις πρωτοφανείς ανωμαλίες στην προσφορά και ζήτηση -λόγω Κίνας- στο χάλυβα αλλά και στις πρώτες ύλες των πλαστικών που οδήγησαν σε υπεραποθεματοποιήσεις και τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές, με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλες τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις. Το 2004 σημειώθηκαν ανοδικές τιμές και υψηλά επίπεδα ζήτησης, ενώ το 2005 η εικόνα αντιστράφηκε με καθοδικές τιμές και χαμηλότερη ζήτηση -λόγω υψηλών αποθεμάτων- οδηγώντας σε πίεση των μικτών περιθωρίων κέρδους. Παρόλη τη δυσχερή συγκυρία, όπως επισημαίνεται, ο Ομιλος αποφάσισε κατά το τέταρτο τρίμηνο να επιταχύνει κινήσεις αναδιοργάνωσης, αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος.

Οι δυσμενείς παράγοντες που ευθύνονται για τις υστερήσεις του 2005 δεν υφίστανται πλέον και οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ομαλοποίηση στην προσφορά και ζήτηση αλλά και στις τιμές των πρώτων υλών χάλυβα και πλαστικών. Αυτό, κατά την εταιρεία, δημιουργεί αισιόδοξες συνθήκες και προοπτικές για το 2006, όπου πρωταρχικός στόχος του Ομίλου θα είναι η οργανική ανάπτυξη και η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας με αντίστοιχη μείωση του καθαρού δανεισμού.

Ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις αναμένονται από την ανάπτυξη στην Αμερική, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το πρώτο εξάμηνο του 2006. Παράλληλα, ο Ομιλος θα προχωρήσει σε επενδύσεις αυξήσεων παραγωγής σε ορισμένα υλικά συσκευασίας, στα οποία ήδη υπάρχει στενότητα, ώστε από τις αρχές του 2007 να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πωλήσεων που προβλέπονται να είναι σημαντικά πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση θα προτείνει για την χρήση που έκλεισε, καταβολή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή.