Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας προς την πρώτη μηνιαία πτώση, σε σύνολο τεσσάρων μηνών. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Sony Corp. οδήγησαν την πτώση, μετά την ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, που απειλεί να μειώσει την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, όπως της BHP Billiton και της Inpex Corp. κινήθηκαν πτωτικά, μαζί με την πτώση της τιμής του χαλκού και του πετρελαίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στις 127,61 μονάδες, στις 12:12 μ.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την κατανάλωση και την παραγωγή εμπορευμάτων, αποτέλεσαν περίπου το 40% των απωλειών του δείκτη, καθώς οι εννέα από τους 10 κλάδους, σημείωναν απώλειες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,7%, ενώ ο Topix έχασε 0,5%. Κυβερνητική έκθεση που έδειξε σήμερα ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε λιγότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών τον μήνα που πέρασε, περιόρισε τον ενθουσιασμό ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα τονώσει τα κέρδη.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο 11 ημερών, μειώνοντας τα κέρδη που σημείωσε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε δύο χρο΄ναι. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στη Ν. Κορέα, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στη Μαλαισία, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ταϊβάν, λόγω εθνικής εορτής.