Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 18:16

Για αστάθεια στις αγορές πετρελαίου προειδοποιεί η Ρωσία

Oι γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν ολοένα πιο δύσκολο για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να λάβουν αποφάσεις που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών του αργού, παραδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Νόβακ εξέφρασε ανησυχίες για την  κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα στην περιοχή γίνονται «ολοένα και μεγαλύτερα».

Oι γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν ολοένα πιο δύσκολο για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να λάβουν αποφάσεις που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών του αργού, παραδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Νόβακ εξέφρασε ανησυχίες για την  κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα στην περιοχή γίνονται «ολοένα και μεγαλύτερα», πρόσθεσε όμως ότι η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

«Είδαμε τις τελευταίες ημέρες μια ανταλλαγή εκατέρωθεων δασμών. Παράλληλα, βλέπουμε κινδύνους γεωπολιτικής φύσης όσον αφορά την περιοχή», ανέφερε ο κ. Νόβακ στη συνέντευξή του από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. «Όλα αυτά μάς λένε ότι η αγορά είναι πολύ ασταθής. Και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν καταστεί σημαντικότεροι και είναι πιο περίπλοκο να λάβουμε αποφάσεις μακροπρόθεσμα, που είναι θεμελιώδους σημασιάς για την αγορά», πρόσθεσε.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ωθεί προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να ξεπερνάει ενδοσυνεδριακά τα 73 δολάρια το βαρέλι.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή ως φιλικά προσκείμενη στο Ιράν, ο κ. Νόβακ δήλωσε: «Χρειάζεται να συντονίζουμε τις σχέσεις μας όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας να βρίσκεται σε προτεραιότητα».