Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 16:49

Επιτυχής η στάση εργασίας σύμφωνα με τα συνδικάτα

Με επιτυχία, σύμφωνα με τα συνδικάτα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τετράωρη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΟΤΟΕ οργάνωσε 24ωρη απεργία στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της ΟΤΟΕ ήταν από τις μεγαλύτερες της τελευταίας περιόδου, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε διαδήλωση μπροστά στα γραφεία του ΣΕΒ. Επιτροπή συνδικαλιστών, μαζί με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, συναντήθηκε μετά τη διαδήλωση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/28/1159908.htm .

Νωρίτερα, από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο Φιλ. Θωμάς, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση και τους εργοδότες «να αλλάξουν γραμμή πλεύσης», προειδοποιώντας ότι αλλιώς τα συνδικάτα θα προχωρήσουν σε «πρωτόγνωρους, μαζικούς αγώνες». Όπως είπε, η απεργία της 15ης Μαρτίου «θα είναι η αφετηρία για να αποκρουστεί η θατσερική επίθεση».

Την ίδια προειδοποίηση και το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις 15 Μαρτίου απηύθυνε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρετάκος, υπογράμμισε ότι η επίθεση στην ΟΤΟΕ συγκροτεί κοινό μέτωπο όλων των συνδικάτων. Και οι δύο κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων προωθεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την υποβάθμιση των συνδικάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς υπενθύμισε στους απεργούς τις μέρες του '79 και του '82 (τις μεγάλες απεργίες της ΟΤΟΕ για αυξήσεις και για το ωράριο) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Ο αγώνας, κατέληξε, θα είναι νικηφόρος, κάνοντας λόγο για «ρωγμές που έχουν ήδη εμφανιστεί στο στρατόπεδο της κυβέρνησης και των τραπεζιτών».

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας και Βαγ. Παπαχρήστος και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. Επίσης συμμετείχε σύσσωμη και η συνδικαλιστική ηγεσία της ΔΑΚΕ.

Αύριο εξάλλου, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης που αναμένεται με ενδιαφέρον.

Χαμηλή η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες

Σύμφωνα πάντως με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία στις τράπεζες όπου το Δημόσιο διατηρεί συμμετοχή, κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα ήταν στις περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες λειτούργησαν κανονικά εξυπηρετώντας την πελατεία τους σε όλους τους τομείς τραπεζικών εργασίων.

Ειδικότερα στην Εμπορική Τράπεζα το ποσοστό απεργίας κυμάνθηκε στο 38%, στην Αγροτική στο 37,6%, στην Alpha Bank στο 8%, στην Τράπεζα Πειραιώς στο 1,8%, στην Eurobank στο 1,5%, στην Τράπεζα Κύπρου στο 0,25%, στην Εγνατία Τράπεζα στο 6,4%, ενώ στην Citibank, στην μεγαλύτερη ξένη τράπεζα στην χώρα μας δεν υπήρξε καθόλου συμμετοχή στην απεργία.