Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 07:10

Αυστραλία: Χαμηλότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη

ΛΙΓΟΤΕΡΟ απ'ό,τι αναμενόταν, αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας το τέταρτο τρίμηνο, καθώς μειώθηκε η κατασκευή κατοικιών, περιορίζοντας το πλεονέκτημα των επενδύσεων των εταιρειών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,3% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα σημείωνε αύξηση 0,7%.

Οι δαπάνες από τις μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, για να επεκτείνουν την παραγωγή τους, οδηγούν την ανάπτυξη και εξασφαλίζουν ότι η οικονομία της Αυστραλίας θα αναπτυχθεί για 15 ο συνεχόμενο έτος. Η μείωση της κατασκευής κατοικιών και των δαπανών από τα νοικοκυριά, ενδέχεται να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι κατασκευές κατοικιών μειώθηκαν 2,7%, το τρίμηνο αφαιρώντας 0,2% από την ανάπτυξη στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν 0,7%, έναντι ανόδου 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η οικονομία της Αυστραλίας, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αναπτύχθηκε 2,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη θα είναι 3%.