Το μπλοκ των 28 κρατών- μελών είδε το πλεόνασμά του έναντι των ΗΠΑ να περιορίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2019, αλλά και το έλλειμμα έναντι της Κίνας να ανοίγει έτι περαιτέρω. Εμπορικό έλλειμμα και έναντι της Τουρκίας, έναντι πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα.
Στοιχεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και να την ωθήσουν να εντείνει την πίεση στην Κίνα προκύπτουν από την έκθεση της Eurostat για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μπλοκ των 28 κρατών- μελών είδε το πλεόνασμά του έναντι των ΗΠΑ να περιορίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2019, αλλά και το έλλειμμα έναντι της Κίνας να ανοίγει έτι περαιτέρω.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Πέμπτη, το πλεόνασμα έναντι της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη υποχώρησε στα 33,9 δισ. ευρώ από 36,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το εμπορικό έλλειμμα απέναντι στον «δράκο» από την άλλη διευρύνθηκε στα 49,4 από 46,9 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά η τάση απέναντι στην αμερικανική αγορά άλλαξε τον Μάρτιο, αφού το πρώτο δίμηνο του έτους η Ε.Ε. είχε δει το εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ να «φουσκώνει».
Έναντι συνολικά του υπόλοιπου κόσμου η Ε.Ε. εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα ύψους 24 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουρίου- Μαρτίου, αισθητά αυξημένο σε σχέση με τα 9,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ενεργειακές εισαγωγές ήταν ο κυριότερος παράγοντας του ελλείμματος και εδικά εκείνες από Ρωσία και Νορβηγία.
Οι εντονότερες ωστόσο μεταβολές ήταν στο εμπόριο με την Τουρκία και τη Νότιο Κορέα. Και στις δύο περιπτώσεις το ισοζύγιο της Ε.Ε. γύρισε από πλεόνασμα σε έλλειμμα, σε μία δυσμενή εξέλιξη.
Στην Ευρωζώνη των 19 κρατών- μελών οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Μάρτιο και οι εισαγωγές ήταν ενισχυμένες κατά 6%, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 17,9 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr