Για δημοσιονομικούς κινδύνους και το ενδεχόμενο εκροχιασμού εξαιτίας των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης Τσίπρα αναμένεται να προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ευάλωτη η Ελλάδα απέναντι σε ένα δυσμενές σενάριο αδύναμης ανάπτυξης, με επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Για δημοσιονομικούς κινδύνους και το ενδεχόμενο εκροχιασμού εξαιτίας των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης Τσίπρα αναμένεται να προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που ανακοινώνει στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Η Goldman εκτιμά ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ιταλίας θα είναι αρνητική, ενώ για την Ελλάδα θα κρούσει τον κώδωνα, διακρίνοντας δημοσιονομικούς κινδύνους, ενώ αναμένεται να είναι ουδέτερη για τα δημοσιονομικά προγράμματα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Όπως επισημαίνει η Goldman στην ανάλυσή της, η Επιτροπή θα προβλέπει επιδείνωση του ισοζυγίου της κυβέρνησης από το 2018 έως το 2020 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των πέντε χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Κύπρος).
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Goldman αναφέρει ότι «παρά την πρόβλεψη για μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση, η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2019 και το 2020, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης θα παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ και ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τα μέσα του 2021.
Όμως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί ότι η Κομισιόν είναι πιθανό να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως η αύξηση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, καθώς και οι αυξήσεις στους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες. Απο την άλλη, η υπεραπόδοση της Ελλάδας στους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους επί τρία συνεχόμενα έτη δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περιθώρια για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, σημειώνει η Goldman, «γι΄αυτό και αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το λάβει υπόψη της στην αξιολόγησή της».
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να επιταχυνθεί εξάμηνο του έτους και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2020. Ωστόσο, σε ένα σενάριο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται μεγαλύτερη επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την Ελλάδα από ό,τι για την Κύπρο ή την Πορτογαλία.
naftemporiki.gr