Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 12:43

Marfin F.G.: Προς απόκτηση του 50,1% της SBM Bank

Την απόφασή της να αποκτήσει το 50,1% της SBM BANK της Εσθονίας έναντι τιμήματος περίπου 6,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Marfin Financial Group.

Η συμμετοχή της Marfin F.G. θα πραγματοποιηθεί μέσω ισόποσης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της SBM Bank η οποία θα γίνει σε τιμή περίπου ίση προς την λογιστική αξία της και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.6.2006 μετά τη λήψη της απαιτούμενης έγκρισης από την Κεντρική Τράπεζα της Εσθονίας.

Με τη συμμετοχή αυτή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Marfin F.G. εισέρχεται στην αγορά των Βαλτικών Χωρών οι οικονομίες των οποίων διακρίνονται για την ευρωστία και τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξής τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως υπογραμμίζεται, ότι η οικονομία της Εσθονίας με ελάχιστο δημόσιο χρέος αναπτύσσεται κατά 7% ετησίως, ενώ στον τραπεζικό τομέα παρόλο που τα περιθώρια των δανείων είναι εφάμιλλα των ελληνικών οι προϋπολογιζόμενες επισφάλειες είναι σχεδόν μηδενικές. Η Εσθονία είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νόμισμα της χώρας (εσθονική κορόνα) έχει προκαθορισμένο εύρος διακύμανσης με το ευρώ («κλειδωμένη» ισοτιμία). Κύριους τομείς οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν οι κατασκευές, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.

Πρόθεση της διοίκησης της Marfin F.G. είναι ο συντονισμός της ανάπτυξης του Ομίλου διεθνώς με τη διοίκηση της Λαϊκής Κύπρου, ώστε να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες. Μετά την οριστικοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της SBM BANK η Marfin F.G. θα ανακοινώσει λεπτομερώς τις προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις της σχετικής συμμετοχής της στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.