Την επικαιροποίηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ενέκρινε χθες η αρμόδια επιτροπή, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, να τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει, έπειτα από δεκαετίες, Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, γεγονός που συνιστά σημαντικό επίτευγμα. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι επενδύσεις ύψους 55 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έως το 2023.
Την επικαιροποίηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ενέκρινε χθες η αρμόδια επιτροπή, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, να τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει, έπειτα από δεκαετίες, Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, γεγονός που συνιστά σημαντικό επίτευγμα. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι επενδύσεις ύψους 55 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έως το 2023.
Αναφερόμενος στην εφαρμογή της Στρατηγικής, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής: Εκδόθηκαν επιτυχώς δύο ομόλογα (5ετές και 10ετές) του Ελληνικού Δημοσίου και έχει ανακτηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
Ψηφίστηκε ο Νόμος για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πολυετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων («Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης»). Τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ψηφίστηκε (Ν. 4605/2019) το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιδότησης δανείων για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκσυγχρονισμού του Εταιρικού Δικαίου με την ψήφιση του νόμου περί Εταιρικών Μετασχηματισμών. Ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠ.ΟΙ.ΑΝ διατάξεις για την απλοποίηση ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά πάρκα, την εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και την παροχή επενδυτικών κινήτρων για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων κοινών υπηρεσιών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων (βλ. Ξένες Άμεσες Επενδύσεις). Επεκτάθηκε η Υπηρεσία μιας Στάσης για τη σύσταση επιχείρησης σε όλες τις νομικές μορφές.
Η πρώτη Επικαιροποιημένη Έκδοση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής:
Πιο αναλυτικά, σε συνέχεια των αποφάσεων της Πολιτικής Επιτροπής της 9ης Ιανουαρίου 2019, έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες αλλαγές.
Υφιστάμενες ενότητες: Επικαιροποιήθηκαν ενότητες της Στρατηγικής με βάση την πορεία υλοποίησης των δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες αλλαγές εμπλουτισμού και ενίσχυσης της 1ης έκδοσης για την ανάδειξη πεδίων άσκησης πολιτικής που ενισχύουν το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόσημο της Στρατηγικής βάσει των αναπτυξιακών κατευθυντήριων της χώρας.
i. Ενσωμάτωση νέων ενοτήτων:
Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ενσωματωθεί περισσότερες από 20 νέες ενότητες και δράσεις (ορισμένες από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2019) που ομαδοποιούνται σε 7 κατηγορίες:
1. Περιφερειακή, αστική και τοπική ανάπτυξη:
2. Παραγωγικός μετασχηματισμός:
3. Επιχειρηματικό περιβάλλον:
4. Επενδύσεις:
5. Διεθνείς οικονομικές σχέσεις:
6. Βιώσιμη ανάπτυξη:
7. Κοινωνική Προστασία – Ισότητα:
ii. Στοχοθεσία:
Προσδιορίστηκαν Εμβληματικοί Στόχοι (KPIs) για την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Οι στόχοι αυτοί: α) αναδεικνύουν τη στοχοθεσία που έχουν θέσει τα ίδια τα Υπουργεία για τον αντίκτυπο των πολιτικών τους, β) λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, γ) αποτυπώνουν την προσδοκώμενη αναπτυξιακή δυναμική και επίπτωση των πολιτικών και μεταρρυθμίσεων της Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
iii. Αναδιαμόρφωση Πίνακα Δράσεων
O νέος Πίνακας Δράσεων περιλαμβάνει περίπου 100 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.
Η πολιτική επιτροπή συνεδρίασε χθες, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Επικοινωνίας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Ακόμα, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, καθώς και η Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου.