Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 13:30

Xstrata: Αγορά μεριδίου αξίας 1,7 δισ. δολ. σε ορυχείο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ εξαγοράς μεριδίου αξίας 1,7 δισ. δολ. σε ορυχείο άνθρακα της Κολομβίας έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής άνθρακα που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια στον κόσμο, Xstrata Plc, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη της αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Xstrata θα αγοράσει το 1/3 στην Cerrejon, από την Glencore International AG, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Xstrata. Το δεύτερο εξάμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 909 εκατ. δολ. από 679 εκατ. δολ., πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News, μετά τα αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που εδρεύει στο Zug της Ελβετίας.

Η Xstrata θέλεις να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα, μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ του τελευταίους μήνες. Αυτό, αναγκάζει τις εταιρείες κοινής ωφελείας να βασίζονται περισσότερο στον άνθρακα για την αύξηση της δυναμικότητάς τους. Η ζήτηση θερμικού άνθρακα για εισαγωγές στις ΗΠΑ, αναμένεται να αυξηθεί 21% φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων McCloskey Group, που εδρεύει στο Petersfield, στην Αγγλία.

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε 6,3% το 2004, περίπου δύο φορές όσο και το αργό πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την ΒP Plc.

Η Glencore, που εδρεύει στο Baar, της Ελβετίας, κατέχει το 40% της Xstrata, η οποία θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Cerrejon με τραπεζικά δάνεια. Η N.M. Rothschild & Sons Ltd. είναι ο σύμβουλος της Xstrata.

Η Xstrata συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που ευνοούνται από το μεγαλύτερο ράλι των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σε τρεις δεκαετίες, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες των βιομηχανικών μετάλλων και της ενεργείας, δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση.

Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν αύξηση 40% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) το 2005 και ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 53%.

Η εταιρεία θα καταβάλει τελικό μέρισμα 25 σεντς ανά μετοχή, από 16 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 36%, φθάνοντας στα 4,3 δισ. δολάρια.