Mε τις έως τώρα προσπάθειες να μην έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν την κατρακύλα της λίρας, που έχει χάσει πάνω από το 14% της αξίας της από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της Άγκυρας επινοεί νέους τρόπους για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος, ανακοινώνοντας την επιβολή φόρου σε ορισμένες πωλήσεις ξένου συναλλάγματος. Την ίδια στιγμή, επιχειρηματικές οργανώσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Τουρκίας,
Mε τις έως τώρα προσπάθειες να μην έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν την κατρακύλα της λίρας, που έχει χάσει πάνω από το 14% της αξίας της από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της Άγκυρας επινοεί νέους τρόπους για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος, ανακοινώνοντας την επιβολή φόρου σε ορισμένες πωλήσεις ξένου συναλλάγματος. Την ίδια στιγμή, επιχειρηματικές οργανώσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Τουρκίας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων στην τουρκική οικονομία.
Σε μια ακόμη έμμεση προσπάθεια στήριξης της λίρας, η κυβέρνηση του προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύξησε στο 0,1% από το μηδέν το φόρο σε ορισμένες πωλήσεις ξένου συναλλάγματος, ως ένα ακόμη μέτρο για να συγκρατήσει τις μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων μηνών, με τους Τούρκους να «εγκαταλείπουν» τη λίρα και να προτιμούν τη σταθερότητα του ευρώ και του δολαρίου. Η προεδρική απόφαση, ο επονομαζόμενος φόρος BSMV, δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Από το μέτρο, η Άγκυρα προσβλέπει έσοδα μεταξύ ενός και τεσσάρων δισ. λιρών(165-660 εκατ. δολάρια) ετησίως. Από το φόρο εξαιρούνται οι συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και για εκείνους που αποπληρώνουν στις τράπεζες δάνεια σε ξένο νόμισμα.
Η κίνηση ανακοινώνεται την ώρα, έπειτα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας, «καίγοντας» πολλά δισ. δολάρια, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της υπόθεσης των ρωσικών πυραύλων S-400 απομακρύνουν τους επενδυτές από τη λίρα.
Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η επιδείνωση των δεικτών επεκτείνεται από τον έναν τομέα στον άλλο σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας», ανέφερε ο Τουνκάι Οτσιλχάν, πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου TUSIAD, επικαλούμενος επιδείνωση σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός, ανεργία, βιομηχανική παραγωγή και πληθωρισμός»
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε 3% στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η λίρα έχασε πέρυσι το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σε υψηλά 15ετίας.
«Οι Τούρκοι πολίτες εγκαταλείπουν τη λίρα και η Τουρκία "αιμορραγεί" στον διεθνή ανταγωνισμό», πρόσθεσε. Ο κ. Οτσιλχάν επικαλέσθηκε τις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας, που κατατάσσεται 111η σε όρους ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και 129η στην ελευθερία του Τύπου.