Η ιδέα ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τις τοποθετήσεις ένω του ενός τρισ. δολαρίων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ώστε να ανταποδώσει τα πυρά των ΗΠΑ απορρίπτεται συχνά ως αδύνατη. Τίποτε όμως πλέον δεν φαντάζει αδύνατο στον πόλεμο δασμών μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, ακόμη και ένα σενάριο η Κίνα να προβεί σε ρευστοποιήσεις αμερικανικού κρατικού χρέους, για να υπερασπισθεί το εθνικό της νόμισμα.
Η ιδέα ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τις τοποθετήσεις ένω του ενός τρισ. δολαρίων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ώστε να ανταποδώσει τα πυρά των ΗΠΑ απορρίπτεται συχνά ως αδύνατη.
Με την ένταση όμως να κορυφώνεται, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ένα σενάριο μείωσης των τοποθετήσεων του Πεκίνου σε αμερικανικό κρατικό χρέος δεν φαντάζει πλέον και τόσο ακραίο. Η Κίνα θα ακολουθούσε τη συγκεκριμένη τακτική όχι ως αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον, αλλά για να υπερασπισθεί το εθνικό της νόμισμα, στην περίπτωση που συνεχίσει να κατρακυλάει επικίνδυνα, τόσο λόγω εμπορικής αντιπαράθεσης αλλά και λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.
Από τις αρχές του μηνός, το γιουάν έχει υποτιμηθεί πάνω από 2% έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Το γιουάν παρέμενε σταθερό, στα 6,9053 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αναλυτές και παράγοντες των αγορών δεν αποκλείουν παρέμβαση των αρχών του Πεκίνου στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη του γιουάν, στην περίπτωση που η ισοτιμία του υποχωρήσει πέραν των επτά έναντι του δολαρίου.
Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι κινεζικές τοποθετήσεις, ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως «όπλο» στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ ανέκυψε μέσω ενός tweet από Κινέζο δημοσιογράφο, αναφέροντας ότι συζητείται η συγκεκριμένη πιθανότητα από επιστημονικούς κύκλους του Πεκίνου. Το post αναρτήθηκε μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα και το Πεκίνο να ανακοινώνει τη Δευτέρα την αύξηση δασμών σε ορισμένα αμερικανικά αγαθά, αξίας 60 δισ. δολαρίων.
Αναλυτές της Macquarie Securities εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο η Κίνα να επιτρέψει μια εκτός ελέγχου διολίσθηση του γιουάν, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μαζικές εκροές κεφαλαίων και ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση. Το 2016, οι κινεζικές αρχές είχαν ρευστοποιήσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 188 δισ. δολαρίων -το 15% του συνόλου που διακρατούν στα αποθέματά τους- καθώς το γιουάν είχε κάνει βουτιά σχεδόν 7%.
Οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικό κρατικό χρέος αποτελούν σχεδόν το ένα-τρίτο των συνολικών αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο και υπερβαίνουν τα τρία τρισ. δολάρια.