Παρά τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία προχωρά κανονικά και με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματός της. Έτσι, μετά τη συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό Τotal για την επέκταση των ερευνών της εταιρείας και σε άλλα πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται η ανακοίνωση μιας νέας συμφωνίας, η οποία αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη». Εν τω μεταξύ, ένα δεκαήμερο μετά την «εισβολή» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) φαίνεται να έχει ξεκινήσει προετοιμασία για γεώτρηση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες.
Παρά τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία προχωρά κανονικά και με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματός της.
Έτσι, μετά τη συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό Τotal για την επέκταση των ερευνών της εταιρείας και σε άλλα πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου»- η ανακοίνωση μιας νέας συμφωνίας, η οποία αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη».
Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για την πώληση φυσικού αερίου στα δύο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο. Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται τις επόμενες ώρες.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αύριο αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Ελσίνκι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στη φινλανδική πρωτεύουσα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα ενεργειακά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στις Βρυξέλλες χθες πραγματοποιήθηκε Κοινή Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε και όπως δήλωσε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, στις συναντήσεις του με ομολόγους του, αλλά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.E. Φεντερίκα Μογκερίνι, έθεσε το ζήτημα «της συνεχούς προκλητικής συμπεριφοράς και προβληματικής στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Εν τω μεταξύ, ένα δεκαήμερο μετά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) φαίνεται να έχει ξεκινήσει προετοιμασία για γεώτρηση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες.
Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τρία πλοία υποστήριξης, Sancar (Sophie Siem), Korkut (Siem Louisa) και Altan (Siem Sasha), έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι Αττάλειας μέχρι και το γεωτρύπανο και αντίστροφα άδεια, χωρίς να μεταφέρουν εξοπλισμό, από την Κυριακή -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου- άρχισε να μεταφέρεται κάποιος εξοπλισμός στο γεωτρύπανο.
Την ίδια ώρα εντείνονται τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά εμπλεκόμενων εταιρειών. Οι μεγαλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες, που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στην παράνομη γεώτρηση. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι συνεργάζονται πέραν των δέκα «δευτεροκλασάτων» εταιρειών που παρέχουν εξοπλισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή».
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε σειρά άλλων μέτρων προς αυτές τις εταιρείες.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα παρουσίασε μια σειρά από χάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.