Αυτό που έμεινε από τη χθεσινή διαπραγμάτευση σε παγκόσμια κλίμακα ήταν μια διαπίστωση σχετική με το επενδυτικό φρόνημα. Βελτιώθηκε όταν οι αγοραίοι κατάλαβαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις του Προέδρου Τραμπ να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Ήρθε η άνοδος στην Ευρώπη, συνεχίστηκε στις ΗΠΑ και σήμερα οι βασικοί δείκτες των ασιατικών αγορών εμφανίζουν άνοδο.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Αυτό που έμεινε από τη χθεσινή διαπραγμάτευση σε παγκόσμια κλίμακα ήταν μια διαπίστωση σχετική με το επενδυτικό φρόνημα. Βελτιώθηκε όταν οι αγοραίοι κατάλαβαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις του Προέδρου Τραμπ να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Ήρθε η άνοδος στην Ευρώπη, συνεχίστηκε στις ΗΠΑ και σήμερα οι βασικοί δείκτες των ασιατικών αγορών εμφανίζουν άνοδο.
Οι ξένοι θεσμικοί με το πάνω χέρι στις συναλλαγές του ΧΑ, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τη διάθεση για ρίσκο στις αγορές του ευρώ. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα ο καθένας, αν αναζητήσει στο διαδίκτυο τα ημερήσια διαγράμματα των CAC, DAX αλλά και των βασικών δεικτών, στην Μαδρίτη και το Μιλάνο. Έτσι οι επενδυτές την Αθηναϊκή αγορά, με την πρώτη ευκαιρία ανάσχεσης των πιέσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια, έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τοποθετηθούν στις μετοχές που οδήγησαν την πρόσφατη κάθοδο δηλαδή στα τραπεζικά blue chip.
Μερικοί εγχώριοι αναλυτές (Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) ειδοποιούν για τους κινδύνους που προέρχονται από το διεθνές περιβάλλον και τους γεννούν: Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν, που εγκυμονούν το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του Πετρελαίου προς τα 100 δολάρια/βαρέλι, η στασιμότητα στη διαδικασία για το “Brexit”, το πιθανό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με ενίσχυση των κομμάτων των ευρωσκεπτικιστών.
Στον αντίποδα άλλοι (η Leon Depolas Sec) ειδοποιούν, για τα ευεργετικά αποτελέσματα της αναβάθμισης των μετοχών των Τραπεζών ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ με συνέπεια να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην αγορά (οι αλλαγές θα ισχύσουν από 28 Μαϊου). Παράλληλα εκτιμούν ότι η εκτόνωση της κατάστασης ενδέχεται να ξεκινήσει και πριν από την Σύνοδο των G20 στις 28 - 29 Ιουνίου, όπου θα συναντηθούν οι δύο Ηγέτες. Άλλωστε, οι νέοι δασμοί δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν πριν τα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα με Αξιωματούχους των ΗΠΑ. Επισημαίνοντας ότι το 90% των εταιρειών του S&P500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το Α΄ τρίμηνο, αυτά ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, κατά 76%, κάτι το οποίο είναι πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετιας. Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Ο ΓΔ κινείται ακόμη στο ανοδικό κανάλι, που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, όπου το κάτω όριο σε αυτό το σημείο βρίσκεται στις 700 μονάδες. Η Αγορά σαφέστατα επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα και πρώτο μέλημα είναι να διατηρήσει τις 703 μονάδες. Σε περίπτωση που βοηθήσουν τα νέα, ο ΓΔ μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, έχοντας όμως χάσει την αρχική δύναμη».
Η αγορά φάνηκε χθες, πως δεν ήθελε να συνεχίσει πτωτικά και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια δικαιολογία, με πραγματικό χρηματιστηριακά αντίκτυπο. Αυτή ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είχε να κάνει, με δηλώσεις του ανθρώπου που έχει τη δύναμη να ανακατεύει το καζάνι της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Ο Πρόεδρος Τραμπ ειδοποίησε πως τίποτα δεν τελείωσε σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με το Πεκίνο. Βάζοντας στον πάγο τις αντιδράσεις όσων βιάστηκαν να προεξοφλήσουν, πως το αδιέξοδο κατά την επίσκεψη των Κινέζων αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, σημαίνει και οριστική κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου βλαπτικού για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Μια τραπεζοκεντρική αγορά, απόλαυσε μια τραπεζογενή άνοδο. Υπάρχουν αρκετοί θεσμικοί του εξωτερικού που εκτιμούν πως σε περιόδους σκληρών συνθηκών για το εξαγωγικό εμπόριο, οι αγορές χωρών που για τοπικά αίτια δεν φοβούνται τις εξαγωγές τους, μπορούν να προσφέρουν κέρδη από την ανάπτυξη στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα η HSBC που διατηρεί τη σύσταση για αγορές και για τα Τραπεζικά blue chip, παρατηρώντας ότι εμφάνισαν ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες χωρίς ροή θετικών ειδήσεων. Ζητείται ανάλογη συνέχεια.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη στη Wall Street μετά τη βουτιά της Δευτέρας που προκάλεσε η ένταση στην εξέλιξη των συνομιλιών για το εμπόριο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,82% ή 207 μονάδες στις 25.532,05 ο S&P σημείωσε άνοδο 0,8% στις 2.834,41 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,14% στις 7.734,49 μονάδες.
Στον Dow Jones, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο οι μετοχές των Dow (+3%) και Visa (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,3%) και McDonalds (-0,5%).
Στο μεταξύ ο Αμερικανός ανέβαζε στο Twitter: «Μπορούμε να κλείσουμε μία συμφωνία με την Κίνα αύριο, πριν οι εταιρείες τους αρχίσουν να φεύγουν, για να μη χάσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά την τελευταία φορά που ήμασταν κοντά, ήθελαν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία. Αποκλείεται! Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, από ότι θα μας οδηγούσε οποιαδήποτε συμφωνία».
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,42%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ανέκαμψαν οι αγορές της Ευρώπης, μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την Δευτέρα από το μακροοικονομικό πεδίο η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς κινήθηκε αρνητικά στη Γαλλία και την Ιταλία αλλά ανέκαμψε στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Σημείωσε πτώση 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- αυξήθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο και 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,01% στις 376,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,09% στις 7.241,60 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,97% στις 11.991,62 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 5.341,35 μονάδες. Όταν ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,89% στις 9.127,60 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,45% στις 20.892,66 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,1213 από 1,1223 δολάρια την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς και οι αλλαγές στους δείκτες ΜSCI φρέναραν την πτώση
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική πορεία, με τον μέσο όρο μόνο ελάχιστα λεπτά κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Από τις 10:30 ο ΓΔ, με τιμή ανοίγματος στις 725,20 που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,55 μονάδων αναζήτησε σχετικά γρήγορα το μέγιστο, ξεπερνώντας στις 10:33 τις 732 μονάδες. Αλλά κύματα πιέσεων αμέσως μετά, έφεραν στις 11:39 το ελάχιστο μέρας στις 724,44 από 724,53 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.
Η αντίδραση που ακολούθησε είχε μεγάλη διάρκεια και έφερε το μέγιστο μέρας στις 735,49 από 737,86 την προηγούμενη σύνοδο που εμφανίστηκε στις 14:30. Κατόπιν από τις επιλογές των ισχυρών παραγόντων επιβλήθηκε πλάγια πορεία με ισορροπία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και δεν φάνηκε στο δεύτερο μέρος να αναζητήθηκε κατώτερο χαμηλότερα των 732 μονάδων. Εμφανίστηκαν πιέσεις στην εξέλιξη των δημοπρασιών, αλλά διατηρήθηκαν κέρδη της τάξης του +1%, λειτουργώντας σαν ένα από τα ενθαρρυντικά στη διάθεση για ρίσκο από τη σύνοδο αυτή.
Σε αρκετά μεγάλο διάστημα, από τις 13:30 ως τις 17:20, εμφάνισε πλάγια πορεία ανάμεσα στις 732 ως τις 735 μονάδες. Ήταν περίοδος συντονισμένης με τα διεθνή μάχης από την πλευρά των αισιόδοξων. Το ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ανάγκασε σε διεύρυνση των κερδών στην Ευρώπη. Ωστόσο ο ΓΔ δεν κινήθηκε στο δεύτερο μέρος απότομα, πετυχαίνοντας να μην τρομάξει η αγορά της Αθήνας με μια προσέγγιση του ΓΔ προς το χαμηλό της Πέμπτης, που είχε να εμφανιστεί από την πρωταπριλιά ως την περασμένη βδομάδα.
Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν στο ίδιο επίπεδο με το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, αλλά αρκετά ψηλότερα (124,32 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την απουσία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 7,41 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε πολύ ανώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 17,030 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά να μην είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (2 έναντι 7 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 0 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,56% κατέληξε στο 3,56%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 732,06 μονάδες, ήταν 7,62 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,43 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (11,10 από 13,36 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,928 από 51,480 δις ευρώ. Έξη blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ήταν ΤΙΤΚ -2,16%, ΟΠΑΠ -1,93%, ΔΕΗ -1,91%, ΑΡΑΙΓ -1,60%, ΜΠΕΛΑ -1,28%, και ΜΟΗ -0,79% ενώ 18 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,56% από -2,65%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,55% από -2,02%, την ΕΤΕ στο +3,33% από -1,42%, ΕΥΡΩΒ +2,47% από -2,61% και την ΠΕΙΡ στο +3,49% από -8,52%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,35% από -1,17%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 22) και ένα, την ΤΕΝΕΡΓ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,02% και έφθασε στις 732,06 από 724,65 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1897,02 από 1876,83 με μεταβολή +1,08%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν αισθητά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,952 από 46,168 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 17,030 από 7,652 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 65,010 από 36,042 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,269 από 0,866 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 50 από 29, των καθοδικών 44 από 70 και 26 από 30 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Συναλλαγές για μετακύληση θέσεων με ουδέτερες προσδοκίες
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων ανοδική δυναμική. Το άνοιγμα στις 1880,40 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,57 μονάδων. Σύντομα, στις 11:38, εμφανίστηκε το ελάχιστο που ήταν οι 1875,92 μονάδες. Στις 16:45 ήρθε το μέγιστο μέρας στις 1904,94 και με τιμή στις 17:00 τις 1904,24 μονάδες, το κλείσιμο στις 1897,02 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,08%. Ο τζίρος ανήλθε στα 26,217 από 11,820 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 2025 συμβολαίων, με τελευταίες πράξεις στις 1897,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1517 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο μέρας τις 1898,50 και κατώτερο τις 1876,00 με τελευταίες πράξεις στις 1898,50 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με όγκο 626 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαΐου έγιναν 5642 από 6702 και για τη σειρά Ιουνίου 1352 από 555 και 396 στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου.
Στα calls λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 15 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1875 και τις 1900 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 και τις 1925 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 73 για τιμές εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1900 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών πριν το ανοδικό κλείσιμο ήταν εστιασμένες στους δείκτες MSCI. Η Merit Sec επισήμαινε: «O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 1,54% στις 724,65 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 730 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ο MSCI προχώρησε στην προσθήκη των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη MSCI Global Standard, στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Το rebalancing θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Οι δυο τίτλοι αφαιρούνται από τον MSCI Global Small Cap».
Η Beta Sec σημείωνε: «Μία ήπια άνοδος συγκεντρώνει πιθανότητες, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Στη σημερινή ατζέντα, η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ενώ η Cenergy και η Flexopack έχουν προγραμματίσει τις ετήσιες παρουσιάσεις τους στους Θεσμικούς Επενδυτές».
Τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών δεν άλλαξαν και η αγοραία συναίνεση εκτιμά για τον 25άρη ότι ανοιχτό παρέμεινε το χάσμα στις 1986 – 1998 μονάδες και αναιρούν τις short θέσεις οι traders στην περίπτωση που θα ξεπεραστούν ανοδικά οι 2020. Η υπέρβαση των 1888 μονάδων, θεωρήθηκε θετικό μήνυμα από το ταμπλό με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1913, 1940 – 1950, 1968, 1993 και 2020 μονάδες.
Μετά την άνοδο στην Ευρώπη και στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ υπεροχή των δεικτών με θετική μεταβολή στην Ασία υπογραμμίζει την εξάπλωση της ανακούφισης μετά τα μηνύματα της διοίκησης Τραμπ πως δεν έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις το αδιέξοδο στην τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ Κίνας στην Ουάσιγκτον.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η επανένταξη των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής στον δείκτη MSCI Standard Greece, ήταν αναμφισβήτητα θετική είδηση εν μέσω ενός σκηνικού ανομβρίας από πλευράς σημαντικών οικονομικών ειδήσεων. Όμως η Κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, έχει επικεντρωθεί σε εξαγγελίες που συνδέονται με τα χειμαζόμενα εισοδήματα των Νοικοκυριών, που όμως δεν υποβοηθούν την αναπτυξιακή διαδικασία. Παράλληλα, το πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων τελεί υπό αναστολή, χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος επανέναρξης των σχετικών διαδικασιών, στερώντας το επενδυτικό περιβάλλον από ένα βασικό μεταρρυθμιστικό καταλύτη.
Έτσι, η επίδραση των εξωτερικών αναταράξεων βρίσκει το Ελληνικό Χρηματιστήριο χωρίς γραμμές άμυνας. Είναι επομένως φυσιολογικό ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τα αντίποινα που εξήγγειλε το Πεκίνο (δασμοί 25% σε Αμερικανικά Προϊόντα αξίας $60 δισ.) σε συνέχεια εκείνων της Ουάσιγκτον (δασμοί 25% σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $200 δισ.).
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του Εμπορίου, με πιθανότερο αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εισόδου της Παγκόσμιας Οικονομίας σε επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης και ίσως και σε ύφεση.
Εξέλιξη που θα πλήξει την Παγκοσμιοποίηση, τα εταιρικά μεγέθη και τελικά τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις όλων των Αγορών του Πλανήτη.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα είναι δυνατό να εξαιρεθεί, αν δεν υπάρξει επάνοδος σε υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα εκείνων που θα αναδιαμορφώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον επί το φιλικότερο.
Μέχρι τότε, οι κινήσεις του ΓΔ θα περιορίζονται σε μικρό εύρος (710 - 758 μονάδες) με το ύψος των συναλλαγών να μη είναι επαρκές για θεαματικότερες διακυμάνσεις, ενόσω το σκηνικό δεν διαφοροποιείται.
Στο μεταξύ στο διεθνές περιβάλλον οι “μαύροι κύκνoι” συνεχίζουν να συγκεντρώνονται. Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμπληρώνονται από: τις απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν, που εγκυμονούν το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του Πετρελαίου προς τα $100/βαρέλι. Τη διαδικασία για το “Brexit” που παραμένει σε στασιμότητα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που είναι ενδεχόμενο να αυξήσει τη δύναμη του Κομμάτων που επιθυμούν λιγότερη Ευρώπη και περισσότερη περιχαράκωση στα Εθνικά σύνορα κάθε Χώρας και την επιδείνωση της Τουρκικής Οικονομίας που οδηγεί σε διαρκή υποτίμηση της Λίρας, από κοινού με ένα Πρόεδρο απρόβλεπτης συμπεριφοράς. Εξελίξεις που εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στις Διεθνείς Αγορές, οδηγώντας τους Διαχειριστές σε επενδυτικές στρατηγικές ολοένα και πιο συντηρητικές.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν από χαμηλό 3 1/2 μηνών σήμερα Τετάρτη 15/5, καθώς η ελαφρά στροφή στη ρητορική του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ βοήθησε, να χαλαρώσουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και αυξήθηκαν οι προσδοκίες, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αποφασίσει να προσφέρει περισσότερα οικονομικά κίνητρα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι επενδυτές στην Ασία οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη τις κινεζικές μετοχές, οι οποίες ανέκαμψαν μετά από δύο ημέρες ζημιών.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία κέρδισε 0,62%. Ο δείκτης είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου την προηγούμενη μέρα. Το Πεκίνο τη Δευτέρα επέβαλε αύξηση των δασμών στα εμπορεύματα των ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
Ωστόσο, ο κ. Trump δήλωσε την Τρίτη ότι είχε "πολύ καλό" διάλογο με την Κίνα και επέμεινε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν είχαν καταρρεύσει. Οι μετοχές της Wall Street κατάφεραν μετά από τα σχόλια του Trump να αναπηδήσουν. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης προχώρησε κατά 2,09%, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη μετά από τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.
Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο από το υψηλό σε βάθος 4-1 / 2 χρόνια το Μάρτιο, ενώ η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις ήταν κατώτερη από τις προβλέψεις.
Οι μετοχές της Αυστραλίας προσθέσανε +0,73%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,61% και ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,58%.