Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 11:40

China Aviation Oil: Πρόστιμα στον πρόεδρο και δύο στελέχη

ΠΡΟΣΤΙΜΟ στον Jia Changbin, τον πρόεδρο της China Aviation Oil (Singapore) Corp., και σε δύο άλλα μη επιτελικά στελέχη της εταιρείας, επέβαλε το δικαστήριο, καθώς δεν αποκάλυψαν ζημία 550 εκατ. δολ. από εμπορική συναλλαγή παραγώγων, στη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής καυσίμων της Κίνας.

Ο Jia, 51 ετών, που κρίθηκε ένοχος για αυτήν τη διαπραγμάτευση και δεν αποκάλυψε τις ζημίες στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, κρίθηκε ένοχος και του επεβλήθη πρόστιμο 400.000 δολ. Σιγκαπούρης (247.000 δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του δικαστή Liew Thiam Leng του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Σιγκαπούρης. Στον Gu Yanfei, 40 ετών και τον Li Yongji, 37 ετών, επεβλήθη πρόστιμο 150.000 δολ. Σιγκαπούρης στον κάθε ένα, επειδή δεν αποκάλυψαν τη ζημία.

Οι αρμόδιες αρχές στη Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης πετρελαίου στην Ασία, δεσμεύτηκαν για απαρέγκλιτες διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσαν κανονισμούς μετά τις ζημίες από τις συναλλαγές παραγώγων, τις μεγαλύτερες, από το 1995, όταν ο Nick Leeson κόστισε στην Barings Plc, 1,4 δισ. δολ.

Tα δύο στελέχη θα εκτίσουν ποινή φυλάκισης 12 μηνών στην περίπτωση που δεν καταβάλουν τα πρόστιμα, σύμφωνα με τον δικαστή. Ο Jia εάν δεν πληρώσει το πρόστιμο θα φυλακιστεί για 18 μήνες.