Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 17:08

Στο 10% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας πριν από μία πενταετία έφθανε στο 5,5% επί της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα ανέρχεται στο 10%, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, με στόχο μέχρι το 2010 το 20,1% που έχει τεθεί από τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου κλείνοντας τις εργασίες του φετινού Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Conference & Exhibition) που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται εγκατεστημένα συστήματα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 615 MW, ενώ υπολογίζεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς, θα φθάσει τα 800MW, με το 80-85% αυτής να προέρχεται από αιολικά πάρκα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα και με την 3η Έκθεση για το Επίπεδο Διείσδυσης της Ανανεώσιμης Ενέργειας που υποβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2010, θα λειτουργούν στην χώρα μας έργα ΑΠΕ, ισχύος 3,000MW, γεγονός που σημαίνει αύξηση της τάξεως του 270%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα συμβάλει στη μείωση κατά 4 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην Ελλάδα και στην εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλονταν για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων.

Επίσης, πρόσθεσε ο κ.Στεφάνου, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, με την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια και ιδίως στα νησιά, αποτελεί βασική προτεραιότητα στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η συνολική ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη αιχμών ή και εφεδρείας δυναμικού, υποκαθιστώντας αντίστοιχα θερμική ισχύ, ενώ σήμερα, φθάνει μόλις το 1MW, μπορεί να φθάσει τα 500MW, στον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020.

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» έχουν, έως σήμερα, εγκριθεί για χρηματοδότηση περισσότερα από 140 έργα ΑΠΕ, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση αιτήσεων για την ενίσχυση νέων έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά το ΕΠΑΝ χρηματοδοτεί επενδύσεις σε ΑΠΕ, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, από την έναρξη ισχύος του νέου Αναπτυξιακού νόμου, το Δεκέμβριο του 2004, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ και έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ύψος της επιχορήγησης φθάνει έως και το 55% της επένδυσης.