Για πρώτη φορά έπειτα από μία εικοσαετία, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος μειωμένη, γεγονός που οφείλεται στην επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων που αποδεκατίζει τα κοπάδια στην Κίνα. Η μείωση της παραγωγής προιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές.
Για πρώτη φορά έπειτα από μία εικοσαετία, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος μειωμένη, γεγονός που οφείλεται στην επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων που αποδεκατίζει τα κοπάδια στην Κίνα. Η μείωση της παραγωγής προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές.
Όπως προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους, οι συνέπειες από την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα είναι εκτεταμένες στις αγορές τροφίμων και γεωργίας ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος μειωμένη κατά 0,2%.
Η επιδημία έχει οδηγήσει στη θανάτωση περισσότερων από ένα εκατ. χοίρων στην Κίνα και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα –που αποτελεί και την κορυφαία παραγωγό χοιρινού παγκοσμίως- θα χάσει φέτος το 30% του ζωικού της κεφαλαίου.
Η υποχώρηση της παγκόσμιας προσφοράς κρέατος έρχεται έπειτα από αρκετά χρόνια αυξητικών ρυθμών και μεγαλύτερης κατανάλωσης, καθώς η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης επιτρέπουν σε περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν τρόφιμα –όπως το κρέας- που κάποτε αποτελούσαν πολυτέλεια.
Από το 2000, η παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί περίπου κατά 45%.
Προς το παρόν, η αφρικανική πανώλη των χοίρων επηρεάζει κυρίως την παραγωγή χοιρινού, με τη μειωμένη προσφορά να αντισταθμίζει την αύξηση της παραγωγής σε πουλερικά και βοδινό.
Η αυξημένη κινεζική ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων κρέατος συνέβαλε στην αύξηση των διεθνών τιμών κατά 3%, σε υψηλά έτους τον Απρίλιο. Λόγω του αυξημένου κόστους κρέατος, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας(FAO) κινήθηκε ανοδικά τον Απρίλιο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Από τις αρχές του έτους, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια χοιρινού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου έχουν αυξηθεί σχεδόν 9%.