Η ελληνική οικονομία περιορίστηκε στα χρόνια της κρίσης κατά ¼, συνεπώς, η σημερινή ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι εύλογη ως μια αυτόματη εξέλιξη μετά από τέτοια συρρίκνωση, επισήμανε ο Ζολτ Ντάρβας, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel. Αναφερόμενος στην πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, προειδοποίησε για πολύ μεγάλα ρίσκα τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική οικονομία περιορίστηκε στα χρόνια της κρίσης κατά ¼, συνεπώς, η σημερινή ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι εύλογη ως μια αυτόματη εξέλιξη μετά από τέτοια συρρίκνωση. Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκαν κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες σε έναν βαθμό βοήθησαν, τόνισε ο Ζολτ Ντάρβας, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel.
Με ώθηση και από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που έχει μειώσει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η δυνατότητα πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς μικρές και μεσοπρόθεσμες εκδόσεις, θα είναι εφικτές, ανέφερε ο κ. Ντάρβας στο πλαίσιο του 3ου διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όμως για την περίοδο μετά από 4-5 χρόνια, υπάρχουν πολύ μεγάλα ρίσκα, προειδοποίησε.
Ο κ. Ντάρβας αναφέρθηκε και στο τεράστιο κενό επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς ανέρχονται μόλις στο 11% αντί αντίστοιχου ποσοστού 20% στην Ευρωζώνη, ενώ το 2018 υπήρξε μεγάλη μείωση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου Bruegel, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση 10% το 2019, αυτό δεν θα καλύψει τη μείωση του προηγούμενου έτους.
Ο κ. Ντάρβας έκανε παράλληλα λόγο και για προβληματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο λειτουργεί και ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σοβαρό ζήτημα με το δημογραφικό. Τέλος, τόνισε την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς πολύ λίγοι φορολογούμενοι πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η παράγοντα – κλειδί για την πιστωτική επέκταση αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.