Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 10:37

Alinta: Αύξηση των μερισμάτων από την Australian Gas

Η ΕΞΑΓΟΡΑ ύψους 8.9 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) της Alinta Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας για την Australian Gas Light Co. θα διανείμει υψηλότερα μερίσματα με την αναδιάρθρωση του προτεινόμενου στόχου.

Οι μέτοχοι θα πάρουν μέρισμα 72 σεντς του δολ. της Αυστραλίας ανά μετοχή φέτος, με βάση το σχέδιο εξαγοράς της Alinta, έναντι 66 σεντς ανά μετοχή από την πρόταση διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της Australian Gas Light σε δύο δραστηριότητες, σύμφωνα με την Alinta. Μέχρι το 2007 οι μειώσεις του προσωπικού και η ευνοϊκότερη φορολόγηση θα βοηθήσει στην αύξηση του μερίσματος στα 88,7 σεντς του δολ. της Αυστραλίας ανά μετοχή.

Τον περασμένο μήνα η Alinta δαπάνησε περίπου 1,8 δισ. δολ. Αυστραλίας αγοράζοντας μερίδιο 19,9% στην Australian Gas, τη μεγαλύτερη εταιρεία ενεργείας της Αυστραλίας, γνωστή και ως AGL, με στόχο να εμποδίσει τον προτεινόμενο διαχωρισμό της. Η Alinta σχεδιάζει να προσφέρει 1,773 για τις μετοχές και το λοιπόν για την AGL πριν διαχωρίσει τα τμήματα ενεργείας και τα δίκτυα για να διευρύνει την υπόστασή της.

Με τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων η εταιρεία θα εξοικονομήσει 100 εκατ. δολ. Αυστραλίας σε κόστος μέσα σε τέσσερα χρόνια, από τη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης και τη χρήση λιγότερου προσωπικού για τη διοίκηση των γραμμών ηλεκτρισμού και των αγωγών που θα χρειαστούν για να τις τροφοδοτήσει. Διαχωρίζοντας το δίκτυο της εταιρείας σε άλλο σκέλος θα αποφέρει περίπου 90 σεντς ανά μετοχή από φόρους μετά την επαναξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Alinta.

Oι μετοχές της Αlinta υποχώρησαν 12 σεντς, στα 10,70 δολ. Αυστραλίας η μία κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Σύδνεϋ. Οιι μετοχές της AGL σημείωσαν άνοδο 5 σεντς, φθάνοντας στα 19,19 δολ. ΗΠΑ η μία, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη εβδομάδα μετά την πρόταση εξαγοράς της από την Alinta φθάνοντας στο 8%.