Τα δύο μοιραία tweets της Κυριακής με τις απειλές του προέδρου Τραμπ ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά φαινομενικά τίναξαν στον αέρα τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία. Τι ήταν όμως αυτό που πυροδότησε το μένος του Αμερικανού προέδρου, κατηγορώντας την κινεζική πλευρά ότι αθετεί τους κανόνες του παιχνιδιού; ‘Όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, η κινεζική πλευρά είχε κάνει πρώτη πίσω σχεδόν σε όλες τις πτυχές της συμφωνίας.
Τα δύο μοιραία tweets της Κυριακής με τις απειλές του προέδρου Τραμπ ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά φαινομενικά τίναξαν στον αέρα τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία.
Τι ήταν όμως αυτό που πυροδότησε το μένος του Αμερικανού προέδρου, κατηγορώντας την κινεζική πλευρά ότι αθετεί τους κανόνες του παιχνιδιού;
‘Όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, η κινεζική πλευρά είχε κάνει πρώτη πίσω σχεδόν σε όλες τις πτυχές της συμφωνίας. Το κλιμάκιο διπλωματών από το Πεκίνο που κατέφθασε στην Ουάσιγκτον το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, πρότεινε τροποποιήσεις σχεδόν στο σύνολο του προσχεδίου 150 σελίδων της εμπορικής συμφωνίας, τινάζοντας στον αέρα μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης και τρεις πηγές από τον ιδιωτικό τομέα.
Η κινεζική πλευρά υπαναχωρούσε σχεδόν στο σύνολο των δεσμεύσεών της προς την Ουάσιγκτον, υπονομεύοντας βασικά αιτήματα των ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές.
Σε καθένα από τα επτά κεφάλαια του προσχεδίου της συμφωνίας, η Κίνα είχε διαγράψει τις δεσμεύσεις της για αλλαγή της νομοθεσίας και την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που είχαν οδηγήσει την αμερικανική πλευρά να προχωρήσει σε εμπορική διένεξη: την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών, αναγκαστικές τεχνολογικές μεταβιβάσεις, πολιτική ανταγωνισμού, πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και χειραγώγηση νομίσματος.
Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν τα tweets του Τραμπ και η απειλή για την αύξηση των δασμών στο 25% από 10% σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Το timing συμπίπτει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Λιού Χε, στην Ουάσιγκτον, ώστε να συνεχισθούν οι συνομιλίες.
Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στις πληροφορίες του Reuters.
Η μεταστροφή της Κίνας θα μπορούσε να δώσει πάτημα σε ορισμένους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο εκπρόσωπος σε θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση.
Το σίγουρο είναι ότι τα tweets του Τραμπ δεν αφήνουν περιθώρια για υποχωρήσεις και ο Λάιτχαϊζερ ήταν σαφής επ’ αυτού, παρότι συνεχίζονται οι συνομιλίες.