Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 12:41

Στην αντεπίθεση η Ρώμη για τις προβλέψεις της Κομισιόν: είναι πολιτικές, όχι οικονομικές

Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιταλίας φέτος και το 2020 πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ρώμης, η οποία φαίνεται να είναι και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Για προκατειλημένη στάση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Πολιτική, παρά οικονομική» η εκτίμηση είπε ο ΥΠΟΙΚ. Βολές και από τον Σαλβίνι. 

Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιταλίας φέτος και το 2020 πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ρώμης, η οποία φαίνεται να είναι και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Με τους αναλυτές να επισημαίνουν τους κινδύνους και τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να ανεβαίνουν το απόγευμα της Τρίτης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε σήμερα πως οι αριθμοί της Κομισιόν θα ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ιταλικούς στόχους, εάν είχαν λάβει υπόψη τα σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ ή άλλα ισότιμα διορθωτικά μέτρα. 

«Υπό αυτή την έννοια οι προβλέψεις φαίνεται να είναι περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές» σχολίασε ο Τζιοβάνι Τρία από το Παρίσι.  

Πιο ωμές, ως συνήθως, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγού της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. «Διάβαζα τις προβλέψεις των Ευρωπαίων όπως ερχόμουν εδώ. Δεν πέφτουν μέσα ποτέ» είπε σε προεκλογική εκστρατεία, όπως μεταδίδει το Ansa. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ίδιος είναι αντίθετος στα μέτρα, που σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών. 

«Ούτε καν σκέφτομαι την αύξηση του ΦΠΑ ή άλλων φόρων» τόνισε. Το ραδιοφωνικό δίκτυο Radiocor, εν τω μεταξύ, ανέφερε πως ο Σαλβίνι είπε ότι οι φόροι θα πρέπει να μειωθούν ακόμη και εάν η χώρα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα. 

Όσο για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν έχασε και αυτό την ευκαιρία να εξαπολύσει βέλει κατά της Κομισιόν με βουλευτές του να χαρακτηρίζουν τις προβλέψεις «κίβδηλες» σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν. 

Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, που συνήθως κρατάει πιο χαμηλούς τόνους, σε δηλώσεις του το Ansa χαρακτήρισε τις προβλέψεις «μίζερες» και υπογράμμισε ότι αποκαλύπτουν «προκατειλημμένη στάση» της Κομισιόν. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Il Sole 24 Ore οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ιταλική κυβέρνηση να αναζητήσει επιπλέον 35 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει το κενό, που δημιουργείται. Με την ανάπτυξη να προβλέπεται αναιμική ωστόσο,  η όποια προσπάθεια αύξησης των εσόδων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

To σχόλιο της Citi

Σε σημείωμά της στους επενδυτές η Citi αναγνωρίζει αυτό που λέει ο Τρία. Ότι δηλαδή εάν υπολογιστούν σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ οι εκτιμήσεις Βρυξελλών- Ρώμης εν πολλοίς ευθυγραμμίζονται. Ωστόσο υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δεν φαίνεται πραγματικά διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ προειδοποιεί πως εάν οι φόροι αυξηθούν σημαντικά, θα συμπιέσουν την ανάπτυξη.

Το βασικό σενάριο της Citi είναι θα υπάρξει και πάλι συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έγινε και πέρυσι, αν και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα αυτός μπορεί να έρθει. Δεν αποκλείεται και η μετωπική, η οποία θα οδηγούσε σε πρόωρες κάλπες. «Αν και δεν είναι το βασικό μας σενάριο, μία σφοδρή σύγκρουση θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές μέσα στο έτος» αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg