Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 09:31

Market Beat: Συνέχεια στην φυγή από το ρίσκο διεθνώς

Οι αγορές ενδέχεται να υποχρεωθούν σε μια εκ νέου ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχικών αξιών, της εμπορικής σύγκρουσης ως μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου για άλλη μια φορά. Γιατί παρά την εστίαση στις διήμερες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των ΗΠΑ και των Κινέζων αξιωματούχων την Πέμπτη και την Παρασκευή, είναι δύσκολο να δεχθούν οι αναλυτές ότι τα δύο μέρη μπορούν να επιλύσουν τις μεγάλες διαφορές τους σε δύο μόλις ημέρες. Έτσι οι μετοχικοί δείκτες συνέχισαν την κάθοδό τους ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και οι αποδόσεις τους υποχώρησαν έντονα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι αγορές ενδέχεται να υποχρεωθούν σε μια εκ νέου ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχικών αξιών, της εμπορικής σύγκρουσης ως μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου για άλλη μια φορά. Γιατί παρά την εστίαση στις διήμερες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των ΗΠΑ και των Κινέζων αξιωματούχων την Πέμπτη και την Παρασκευή, είναι δύσκολο να δεχθούν οι αναλυτές ότι τα δύο μέρη μπορούν να επιλύσουν τις μεγάλες διαφορές τους σε δύο μόλις ημέρες. Έτσι οι μετοχικοί δείκτες συνέχισαν την κάθοδό τους ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και οι αποδόσεις τους υποχώρησαν έντονα.

Χρειάστηκαν 4 ώρες ακριβώς για να δούμε τον μέσο όρο, να ανοίγει με ανοδικό χάσμα μικρότερο των 2 μονάδων, να σκαρφαλώνει περίπου άλλες δέκα προσεγγίζοντας τις 767 μονάδες και να επιστρέφει στην τιμή ανοίγματος (756 μονάδες). Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ στις 14:35, εκ των οποίων 1,3 εκατ. αφορούσαν πακέτα. Η προσπάθεια των θεσμικών αρχικά, αφορούσε στη διαμόρφωση κλίματος υπέρ ανάληψης ρίσκου. Με την εγγραφή μέγιστου στις  765,85 ακριβώς σχεδόν στη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερων συναλλαγών. Αλλά αμέσως μετά και αφού η αγορά δεν φάνηκε να έχει συναλλασσόμενους που θα ήθελαν να συνεχίσουν την υπεροχή της ζήτησης έναντι μιας ήπια εκδηλωμένης προσφοράς, όρισαν πτωτική δυναμική, που έφερε τον ΓΔ δέκα μονάδες χαμηλότερα του μέγιστου.

Μπορεί οι εγχώριοι παράγοντες να υποστήριξαν ότι οι συναλλαγές της Δευτέρας δεν αποκάλυψαν κάποιο σοβαρό προβληματισμό για την μεσοπρόθεσμη τάση. Αλλά οι ξένοι θεσμικοί θέλησαν, κατά την εκτίμησή μας χθες, να υπερασπιστούν τα «κεκτημένα» της αγοράς που ελέγχουν ως προς το ποσοστό συμμετοχής στη συνολική κεφαλαιοποίηση και στις ημερήσιες συναλλαγές, όπου μόνιμα κυριαρχούν. Επίσης έγινε σαφές πως ακόμα και οι απαισιόδοξοι δεν θέλησαν να πιέσουν άγρια τα πράγματα, αν και στις διεθνείς αγορές το κλίμα ήταν βαρύ.

Το τεστ κοπώσεως για την ανοδική ορμή είναι προφανές πως είχε δυο στάδια, με πρώτο αυτό της σκληρής Δευτέρας με τον ΓΔ να υποχωρεί τελικά -2,6%, ενώ στο δεύτερο στάδιο, ήτοι στη χθεσινή διαπραγμάτευση, η εικόνα ήταν διαφορετική. Ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές αναγνωρίζουν τη δύναμη της επίδρασης όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό. «Η νευρικότητα στο Χ.Α. ενδεχομένως να συνεχιστεί, σε αντιστοιχία με το εξωτερικό και το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι οι μεγαλύτερες άμυνες συγκεντρώνονται στην περιοχή των 730 - 710 μονάδων, την προσέγγιση της οποίας δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αν συνεχίσουν οι αναταραχές στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Για τον λόγο αυτό, επικεντρωνόμαστε σταθερά στις κατάλληλες μετοχικές επιλογές, δίνοντας αυξημένη βαρύτητα στην προσαρμοσμένη στο ρίσκο κερδοφορία και παραγωγή μετρητών, στον ελεγχόμενο δανεισμό και μεγέθυνση των εταιρειών. Τέλος, στην παρούσα φάση θα συστήναμε μειωμένη ως και καθόλου μόχλευση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια». Τόνιζε η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.

«Η ζώνη του 785 - 800 δεν είναι απλή υπόθεση για την Αγορά, κάτι που φαίνεται στο μηνιαίο γράφημα. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, ανοίγει ο δρόμος για τετραψήφιο νούμερο, σε πρώτη φάση, ή και στο 1200 σε δεύτερη. Μέχρι στιγμής έχουμε αγοραστικά σήματα σε μήνα από τον Φεβρουάριο, γεγονός θετικό για την συνέχεια, παρόλα αυτά παραμένει ζητούμενο η κατοχύρωση του παραπάνω επιπέδου, για να μας δώσει μεγαλύτερη τάση. Σε ‘μεγάλη εικόνα’, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις τόσο στις 720, αλλά ακόμα μεγαλύτερες στις 680 μονάδες. Σε πρώτη φάση ο σχηματισμός του ‘διαμαντιού’ δούλεψε άριστα, από την ζώνη των 630 μονάδων. Έχουμε έρθει σε ένα επίπεδο που η Αγορά ή χρειάζεται σημαντικότατο όγκο και τζίρο για να περάσει άμεσα, ή μία βαθιά διόρθωση σε τιμές και χρόνο». Επεσήμαινε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χι στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ωστόσο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Κίνα ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της για τερματισμό του εμπορικού πολέμου και επιμένουν στην επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο και τον δείκτη Nasdaq να κλείνει κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Nasdaq.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.965,09 μονάδες, μειωμένος κατά 473,39 μονάδες ή -1,79%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας τις 7.963,76 μονάδες, με πτώση 159,53 μονάδων ή -1,96%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, μειώθηκε κατά 48,42 μονάδες (-1,65%) και έκλεισε στις 2.884,05 μονάδες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα 7,49 εκατ. τον Μάρτιο. Επιπλέον η Fed προέβη σε νέα προειδοποίηση για τα υψηλά επίπεδα δανεισμού σε υπερχρεωμένες αμερικανικές εταιρείες, λέγοντας ότι θα επιτάχυνε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.

ΕΥΡΩΠΗ

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται, για έβδομη συνεχή χρονιά το 2019, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με βάση μια ανακοίνωση της Κομισιόν. Σε περιβάλλον όπου ο αντίκτυπος των πηγών αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται, η εγχώρια δυναμική αναμένεται να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου το επόμενο έτος.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,37% στις 381,64 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,63% στις 7.260,47 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 12.092,74 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,6% στις 5.395,75 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,03% στις 9.235,10 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,89% στις 21.219,14 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, βυθίστηκαν 78% τα λειτουργικά κέρδη της BMW το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στα 589 εκατ. ευρώ, παρά τις περισσότερες παραδόσεις πολυτελών οχημάτων, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ένιωσε τις επιπτώσεις των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών και των νομικών προβλέψεων ύψους 1,4 δις ευρώ.

ΧΑ

Με δεύτερη ανάγνωση της διεθνούς ανησυχίας, μικρή ανάκτηση μεγάλων απωλειών

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με τον μέσο όρο μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Μετά τις 11:29 ο ΓΔ, αφού είχε σημειώσει τότε το μέγιστο μέρας στις 765,85 από 768,61 την προηγούμενη σύνοδο, ξεκίνησε μια πτωτική πορεία μικρής σταθερής κλίσης αναζητώντας το ελάχιστο μέρας. Έφθασε στις 755,87 από 753,21 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο στις 14:29. Η τιμή ανοίγματος στις 756,08 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,88 μονάδων και το κατώτερο ήταν οριακά χαμηλότερα.

 Σε αρκετά μεγάλο διάστημα, από τις 15:20 και μετά, εμφάνισε πλάγια πορεία, αφού πρώτα κατάφερε να πηδήξει ως τις 760 μονάδες πριν από τις δημοπρασίες σαν κατάληξη μιας μελετημένης μάχης από την πλευρά των αισιόδοξων για το δεύτερο μέρος, που στόχευε στο να ξεχωρίσει η αγορά μεταξύ των χρηματιστηρίων του ευρώ.

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς πλάγια, αλλά μέσα σε θετικό πεδίο, ενώ φάνηκε σαν κίνηση σε ζώνη τιμών με στενή διακύμανση από 758 και 760 μονάδες. Συνεπώς, κυριάρχησε η ισορροπία ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση σε ένα κρίσιμο διάστημα και αφότου σημειώθηκε κατώτερο μέρας στο μέσο της συνόδου. Επιτρέποντας να προκαλέσει η επίτευξή του, ανοδική αντίδραση.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν πολύ ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (154,75 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την ισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 4,77 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε το ίδιο περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, αλλά με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 2,663 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε κάποια σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν τη μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (2 έναντι 1 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από το 3,34% κατέληξε στο 3,35%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 758,97 μονάδες, ήταν 3,1 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 6,88 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (9,98 από 16,11 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 53,514 από 53,271 δις ευρώ. Επτά blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΒΙΟ -2,79%, ΜΟΗ -2,05%. ΟΤΕ -1,45%, ΕΧΑΕ -0,92%, ΟΛΠ -0,48%, ΛΑΜΔΑ -0,30% και ΤΙΤΚ -0,21% ενώ 18 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,28% από -3,98%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,62% από -4,38%, την ΕΤΕ στο +1,58% από -4,04%, ΕΥΡΩΒ +2,04% από -3,22% και την ΠΕΙΡ στο +0,97% από -4,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,89% από -3,16%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 24) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,63% και έφθασε στις 758,97 από 754,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1966,09 από 1954,37 με μεταβολή +0,60%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν αισθητά προς τα πάνω ή προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,607 από 43,727 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,663 από 1,358 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 37,051 από 39,587 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,100 από 1,218 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 15, των καθοδικών 40 από 84 και 26 από 21 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Δεν υπάρχει πλέον αισιοδοξία στα στοιχήματα επί των options

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική, με πορεία αποκλειστικά σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 1958,60 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,23 μονάδων. Στις 11:29 ήρθε το μέγιστο μέρας στις 1984,43 μονάδες. Το ελάχιστο ορίστηκε στις 14:29 και ήταν οι 1957,30. Με τιμή στις 17:00 τις 1966,47 μονάδες, το κλείσιμο στις 1966,09 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,60%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 10,938 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 1192 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1985,00, κατώτερο τις 1959,00 και τελευταίες πράξεις στις 1967,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 27 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1982,75 και κατώτερο τις 1962,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1965,00. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαΐου έγιναν 7911 και για τη σειρά Ιουνίου 236.

Στα calls λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 7 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 1975 μονάδες Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 23 για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 1975 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 123 για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 1975 μονάδες.

Από χθες το πρωί η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: «Με τις Ξένες Αγορές, να πιέζονται λόγω ανακοινώσεων Trump, η Ελληνική Αγορά μεγέθυνε την αναμενόμενη διόρθωση, με πιέσεις σε όλο το ταμπλό, κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας και συνολικές απώλειες, πολλαπλάσιες από τους άμεσα εμπλεκόμενους στον εμπορικό πόλεμο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 751 και αντίσταση στις 780.  

Ο FTSE25, με στήριξη στις 1911 και αντίσταση στις 1997. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 596 και αντίσταση στις 634 μονάδες. Συμπερασματικά: Η διόρθωση της Αγοράς ήταν αναμενόμενη, το εύρος όμως και η ένταση δημιουργούν κάποιους προβληματισμούς. Ο ΓΔ, βγήκε από την υπεραγορασμένη περιοχή και οι δείκτες δείχνουν συνέχεια της διόρθωσης. Έχουμε πλέον μετοχές, που τεχνικά έχουν δώσει σήματα πώλησης (έστω και βραχυπρόθεσμα). Μια κίνηση του Δείκτη μέχρι τις 730 είναι πιθανή και αν η διόρθωση δεν συνεχιστεί με την ίδια ένταση, δεν προβληματίζει. Στηρίξεις στις 750 - 740 και αντίσταση στην 780 μονάδες».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS, Καναδικού Οίκου πιστοληπτικής ικανότητας συνδεδεμένου με το ‘Carlyle Group’, πέρασε απαρατήρητη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχασε μια ευκαιρία να υπερβεί το ‘οχυρό’ των 780 μονάδων. Αιτία, ο απρόβλεπτος Αμερικανός Πρόεδρος που εκτόξευσε τη λεκτική ‘ρουκέτα’ του, σε σχέση με την πρόθεσή του να διαμορφώσει επίπεδο δασμών (για 25% μίλησε), τέτοιο που θα έχει αδιαμφισβήτητα βλαπτικό αποτέλεσμα για το Διεθνές Εμπόριο και την Παγκοσμιοποίηση, εξαιτίας του κύματος αντιποίνων που θα πυροδοτήσει.

Οι συνέπειες για τα εταιρικά μεγέθη των εξωστρεφών Επιχειρήσεων θα είναι ανάλογα δυσμενείς, καθώς θα προεξοφληθεί η είσοδος της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση. Έτσι, στα Χρηματιστήρια θα υπάρξει αναταραχή, με το κύμα πωλήσεων σε μετοχικούς τίτλους να κυριαρχεί και τις αποτιμήσεις να υποχωρούν δραστικά.

Μια γεύση από ένα τέτοιο σενάριο πήραμε από τις συμπεριφορές όλων των Αγορών του Πλανήτη στη χτεσινή ημέρα, που ωστόσο δεν περιέλαβε και τη Wall Street που αντέδρασε με ψυχραιμία. Ίσως γιατί οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η “ρουκέτα” Trump συνιστά διαπραγματευτικό όπλο, με στόχο την πίεση των Κινέζων στις διαπραγματεύσεις, που σύντομα θα οδηγηθούν σε αίσιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε ενδεχόμενο, το μήνυμα για τις Αγορές είναι ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται και δημιουργούνται αυξημένες προϋποθέσεις για περισσότερη μεταβλητότητα. Με τους Διαχειριστές να προκρίνουν στρατηγικές ακόμη πιο συντηρητικές(αυξημένη διακράτηση μετρητών, αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων), καθώς διαβλέπουν αυξημένους κινδύνους τόσο από το μέτωπο των Σινοαμερικανικών σχέσεων, όσο και από την παρατεινόμενη εκκρεμότητα για το “Brexit”, ενόψει μάλιστα των Ευρωεκλογών.

Με τα δεδομένα αυτά για το εξωτερικό περιβάλλον, η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνεται ένα ακόμη πιο δύσκολο “στοίχημα”, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι έχει ήδη διανυθεί το 1ο τετράμηνο, με κέρδη 26% για το Γενικό Δείκτη και 45% για τις Τράπεζες.

Με τους λόγους που διαμόρφωσαν αυτήν την εξέλιξη (υποχώρηση επιτοκίων ομολόγων, αναβάθμιση αξιόχρεου) έξοδος στις Αγορές, να εξαντλούν τη δυναμική τους, αν δεν συνυφαίνονται και με μεταρρυθμιστικές δράσεις. Πεδίο στο οποίο υπάρχει στασιμότητα λόγω του πολιτικού σκηνικού, εξαιτίας του οποίου Αποκρατικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις αναστέλλονται για αργότερα.

Με τη ΔΕΗ να αναγγέλλει επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ στις ΑΠΕ, παρά τις δυσκολίες στο ταμειακό της πρόγραμμα, προσδοκώντας ότι η προώθησή του θα γίνει με τις κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες, εξέλιξη που αντέστρεψε την άτακτη υποχώρηση της μετοχής των προηγούμενων ημερών.

Η αναδιάρθρωση του MSCI της επόμενης εβδομάδος (στις 13/5) διαμορφώνει βάσιμες προσδοκίες επανόδου της Eurobank και της Εθνικής στο βασικό δείκτη, εξέλιξη που θα προκαλέσει αξιοσημείωτες ροές κεφαλαίων. Σενάριο βραχυχρόνια θετικών εξελίξεων, που ίσως επαναφέρουν το ΓΔ και πάλι κοντά στην περιοχή των 780 μονάδων, στο βαθμό που το επιτρέψουν οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν την καθοδική δυναμική της Wall Street σήμερα Τετάρτη, ενώ οι επενδυτές μεταπήδησαν σε κυβερνητικά ομόλογα με τη σφραγίδα του ασφαλούς καταφυγίου, λόγω των φόβων ότι την παγκόσμια ανάπτυξη θα χτυπήσει  μια πιθανή αποτυχία στην εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας που φαίνεται να εξελίσσεται.

Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη ότι ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή για εμπορικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια να πετύχει μια συμφωνία που θα αποφύγειμια απότομη αύξηση των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα που διέταξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στις 9:00 δική μας ώρα κατά 0,65%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου.

Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε -0,57%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,52%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,33% και ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,53%.

Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν την Τρίτη, με τον S&P 500 να χάνει 1,65% και ο Dow να βουτάει κατά -1,8% από τις εμπορικές ανησυχίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι μετοχές παγκόσμια άρχισαν την εβδομάδα πτωτικά αφού η Ουάσιγκτον τη Δευτέρα κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ακολούθησαν την απροσδόκητη δήλωση του προέδρου Donald Trump την Κυριακή ότι θα αυξήσει τα τιμολόγια σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 10%.