Η UBS δεν περιμένει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ παραμένει «επιφυλακτική» για τα ελληνικά ομόλογα, με την σύστασή της να είναι «sell» (πώληση). Τι επισημαίνει στην έκθεσή της.
Η UBS ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία του ελληνικού αξιόχρεου και κατά συνέπεια των ελληνικών ομολόγων παρά τις άκρως ενθαρρυντικές ενδείξεις και στα δύο αυτά μέτωπα μέχρι στιγμής φέτος. Υπό τις συνθήκες αυτές και με τις κάλπες των γενικών εκλογών να πλησιάζουν, όπως λέει, διατηρεί επιφυλάξεις και δίνει σύσταση πώλησης (sell) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Στην έκθεσή τους για τις προοπτικές των κρατικών αξιόχρεων διεθνώς, οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας. Η εκτίμησή τους είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε την πολυπόθητη άνοδο στην «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade) της πιστοληπτικής αξιολόγησης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η UBS υπενθυμίζει ότι ο Moody's αναβάθμιση το ελληνικό αξιόχρεο στο B1, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση του S&P. Ωστόσο σε αντίθεση με τον δεύτερο, που αξιολογεί τις προοπτικές ως θετικές (κάτι που σημαίνει προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης μέσα στους επόμενους έξι μήνες), ο Moody's έχει το outlook σταθερό. «Περαιτέρω αναβαθμίσεις πάνω από το επίπεδο BB low δεν προβλέπονται μέσα στους επόμενους 12 μήνες» αναφέρει η έκθεση.
Αυτή τη στιγμή η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας απέχει τρεις βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση με βάση τις «βαθμολογίες» των Fitch και DBRS (που προχώρησε πολύ πρόσφατα σε αναβάθμιση), ενώ απέχει τέσσερα σκαλοπάτια με βάση τις αξιολογήσεις των Moody's και S&P. Αν και περιμέναμε περαιτέρω αναβάθμιση από τον τελευταίο την Μεγάλη Παρασκευή, αυτή τελικά δεν ήρθε.
Όσον αφορά στα ομόλογα, σημειώνεται πως η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα πρόσβαση στις αγορές ξανά, ύστερα από αποχή ενός έτους εξαιτίας αυξημένου premium κινδύνου. Επισημαίνεται ακόμη ότι έχει χτίσει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της για το 2020. Ωστόσο το τελικό συμπέρασμα είναι πως «καθώς οι γενικές εκλογές πλησιάζουνε, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τα μακρπρόθεσμα ομολόγα, για τα οποία και συνιστούμε πώληση».
naftemporiki.gr