Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 11:33

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για εμπορικές εντάσεις - υψηλό χρέος

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνιστούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις να επιλύσουν τις διαφορές τους. Στην ομιλία της στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, η κ. Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα χρέους ορισμένων χωρών.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνιστούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Για μας στο ΔΝΤ, είναι επιτακτικής σημασίας να επιλυθούν οι εμπορικές διαμάχες, με τρόπο ικανοποιητικό για όλους, διότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας απειλούν την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο Παρίσι.

Στην ομιλία της στη διάρκεια του φόρουμ, η κ. Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα χρέους ορισμένων χωρών. «Η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης -δηλαδή οικονομική ευημερία, κοινωνική ένταξη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα- είναι επιτακτική ανάγκη. Παρ' όλα αυτά, αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις. Οι μελέτες του ΔΝΤ δείχνουν ότι πολλές χώρες χρειάζεται να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες, ώστε να εκπληρώσουν έως το 2030 τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι η συγκράτηση του χρέους με ταυτόχρονη κάλυψη των αναγκών για δαπάνες σε ζωτικούς τομείς -όπως η υγεία, παιδεία και υποδομές- συνιστά μείζονα πρόκληση. «Οι πρόσθετες ανάγκες για δαπάνες σε ζωτικούς τομείς αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο έως και 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου μισό τρισ. δολάρια το 2030. Και αυτό αποτελεί πρόκληση. Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν με βιώσιμο τρόπο; Με πιο αποτελεσματική διαχείριση των δαπανών, μείωση της διαφθοράς και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανέφερε στην ομιλία της. «Πιστεύουμε πως κατ' αυτόν τον τρόπο οι χώρες μπορούν να συγκεντρώσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Στην ομιλία της, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε για ραγδαία αύξηση των επιπέδων χρέους μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε ένα οικονομικό σοκ. «Η Λέσχη του Παρισιού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε λύσεις διευθέτησης χρέους», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα και το ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αντιμετώπιση προβλημάτων χρηματοδότησης.

«Την επόμενη δεκαετία, η κινητοποίηση χρηματοδότησης για τη στήριξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης θα αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.