Οι ρευστοποιήσεις που σαρώνουν από νωρίς το πρωί τις αγορές, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητο και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ταμπλό δείχνει βαθύ κόκκινο, με το σύνολο των κλάδων να κινούνται πτωτικά. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τράπεζες. Μεγάλες απώλειες και για ακίνητη περιουσία, βιομηχανικά προϊόντα, τεχνολογικές.
Οι ρευστοποιήσεις που σαρώνουν από νωρίς το πρωί τις αγορές, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητο και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ταμπλό δείχνει βαθύ κόκκινο, με το σύνολο των κλάδων να κινούνται πτωτικά. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τράπεζες.
Με την προειδοποίησή του προς την Κίνα μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε τη μεγάλη ανατροπή στις αγορές, που έως τώρα φέτος έβλεπαν όλα τα στοιχεία ενεργητικού να κινούνται ανοδικά σε απόλυτο συγχρονισμό. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν το ρίσκο, με τις μετοχές σε Ασία και Ευρώπη να δέχονται σφυροκόπημα και στρέφονται στο καταφύγιο των ομολόγων.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί κάτω από τις 760 μονάδες. Με πτώση πτώση 2,37% διαμορφώνεται στις 756 μονάδες στις 14:19 μμ, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 25,20 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο.
Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 3,7% με το σύνολο των μελών του να βρίσκονται στο «κόκκινο». Πτώση 6% για την Τράπεζα Πειραιώς, απώλειες 4% για Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, στο -3% η Attica Bank και στο -2,65% η Eurobank.
Οι «συγγενείς» κλάδοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ακίνητης περιουσίας καταγράφουν πτώση 2,8% και 2,5% αντίστοιχα. Απώλειες 3,4% εμφανίζει επίσης ο κλάδος βιομηχανικών προϊόντων, ενώ στο -3,3% είναι και ο δείκτης τεχνολογίας.
Οι επενδυτές στην Αθήνα είναι σαφώς επηρεασμένοι από το διεθνές κλίμα, στο οποίο κυριαρχούν αυτή τη στιγμή οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, αλλά και για γεωπολιτικές εντάσεις, που θα μπροούσαν να αφήσουν το στίγμα τους και στην οικονομία.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο το κλίμα αυτό της μαζικής απομάκρυνσης από το ρίσκο θα κρατήσει, αφού το πρώτο τετράμηνο τίποτα δεν φαινόταν ικανό να τρομάξει παρά για λίγο τους επενδυτές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου. Η Goldman Sachs εξακολουθεί πάντως να πιστεύει ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, έστω και καθυστερημένη, είναι μεγαλύτερες από εκείνες για αύξηση των δασμών.
naftemporiki.gr