Οι τεχνολογικές εταιρείες επεφύλλασσαν αρκετές απογοητευτεύσεις και προειδοποιήσεις στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Παρόλα αυτά τίποτα δεν έκαμψε το ηθικό των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να συνεχίσουν το ράλι και ο δείκτης Nasdaq 100 να παραμείνει σε τροχιά ανόδου κατά τις 18 από τις τελευταίες 19 εβδομάδες, σε ένα άνευ προηγουμένου σερί. Το ρεκόρ αυτό πυροδοτεί εκ νέου φόβους για νέα φούσκα των τεχνολογικών μετοχών, ανάλογη με εκείνη που δημιουργήθηκε το 1999 και έσκασε στις αρχές του 2000. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που ξυπνούν μνήμες από εκείνη την εποχή. Οι διαφορές όμως είναι επίσης μεγάλες.
Οι τεχνολογικές εταιρείες επεφύλλασσαν αρκετές απογοητευτεύσεις και προειδοποιήσεις στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Παρόλα αυτά τίποτα δεν έκαμψε το ηθικό των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να συνεχίσουν το ράλι και ο δείκτης Nasdaq 100 να παραμείνει σε τροχιά ανόδου κατά τις 18 από τις τελευταίες 19 εβδομάδες, σε ένα άνευ προηγουμένου σερί.
Το ρεκόρ αυτό πυροδοτεί εκ νέου φόβους για νέα φούσκα των τεχνολογικών μετοχών, ανάλογη με εκείνη που δημιουργήθηκε το 1999 και έσκασε στις αρχές του 2000. Υπάρχει ένα στοιχείο που πράγματι ξυπνάει μνήμες από εκείνη την εποχή, όπως εξηγούν αναλυτές στο Bloomberg. Αυτό είναι το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση του Nasdaq, στον οποίο έχουν κατά κύριο λόγο παρουσία μετοχές τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, έχει φτάσει στο 36% της κεφαλαιοποίησης του ευρύτατου δείκτη S&P 500, που είναι και ο πιο αντιπροσωπευτικός της αμερικανικής αγοράς. Είχε να κλείσει η ψαλίδα των δύο δεικτών σε τέτοιο βαθμό από την εποχή της φούσκας.
Ωστόσο τότε είχαμε να κάνουμε με εταιρείες που δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αντικείμενο και κέρδιζαν την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών απλά και μόνο επειδή έφεραν την κατάληξη «.com» στο όνομά τους. Σήμερα πρόκειται για κολοσσούς με πανίσχυρη παρουσία διεθνώς και πολύ πιο υγιή οικονομικά στοιχεία. Πρόκειται για επιχειρήσεις, που έχουν στη συντριπτική πλεοινότητά τους αποδείξει ότι αντέχουν στο χρόνο. Έχουν δοκιμαστεί και έχουν δει την αξία τους να γιγαντώνεται.
Πέρυσι οι 100 εταιρείες του 100 είχαν πέρυσι αθροιστικά κέρδη άνω των 460 δισ. δολαρίων, με το ποσό να είναι εννέα φορές υψηλότερο σε σχέση με την εποχή της φούσκας.
Υπό τις συνθήκες αυτές η αξία του Nasdaq 100 έχει επίσης «φουσκώσει » κατά 2 τρισ. δολάρια από τα Χριστούγεννα. Χάρη στο εντυπωσιακό ράλι του πρώτου τετραμήνου δεν αποκλείεται το τέλος του 2019 να βρει τον δείκτη να εμφανίζει υψηλότερα κέρδη από την υπόλοιπη αγορά για 10η φορά τα τελευταία 11 χρόνια.
Aξίζει να θυμίσουμε ότι η Apple έγινε πέρυσι η πρώτη εισηγμένη στον πλανήτη, που έσπασε το φράγμα των 1 τρισ. δολαρίων. Ακολούθησε o γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, ενώ πολύ πρόσφατα το ορόσημο αυτό έφτασε και η Microsoft, χάρη σε ένα ράλι της μετοχής της, που έχει ενισχυθεί περίπου 35% φέτος.
Πηγή: Βloomberg