Ο ιδρυτής της Insys Therapeutics, Τζον Καπούρ, έγινε ο πρώτος επικεφαλής φαρμακευτικής, που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για την κρίση των οπιοειδών, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο ιδρυτής της Insys Therapeutics, Τζον Καπούρ, έγινε ο πρώτος επικεφαλής φαρμακευτικής, που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για την κρίση των οπιοειδών, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Οι ένορκοι σε δικαστήριο της Βοστόνης έκριναν τον Καπούρ και τέσσερα ακόμη στελέχη ένοχα για συνωμοσία και δωροδοκία γιατριών, προκειμένου να συνταγογραφήσουν ισχυρότατα, εθιστικά παυσίπονα σε ασθενείς, που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Ο πρώην δισεκατομμυριούχος κρίθηκε ένοχος και για εκβιασμό για το ρόλο του σε ένα κύκλωμα, το οποίο εξαπάτησε και ασφαλιστικές εταιρείες.
Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι έχουν προκληθεί από υπερβολική οπιοειδών στις ΗΠΑ, καθώς ασθενείς χωρίς σοβαρές παθήσεις, ελάμβαναν φάρμακα με ουσίες, όπως η φεντανύλη, η οποία είναι έως και 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη και συνήθως συνταγογραφείται σε περιπτώσεις όπως οι θεραπείες καρκίνου.
Ο Καπούρ συνελήφθη το 2017 την ίδια ημέρα, που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε ως «εθνική έκτακτη ανάγκη» την κρίση των οπιοειδών. Κατά τη δίκη του, που διήρκεσε 10 εβδομάδες, παρουστιάστηκαν στοιχεία για τις δωροδοκίες, με στόχο την προώθηση του φαρμάκου Subsys (που στηρίζεται στη φεντανύλη), καθώς και βίντεο που είχε ετοιμάσει η Insys για τους υπαλλήλους της σχετικά με το πώς να ενισχύσουν τις πωλήσεις του φαρμάκου.
Η απόφαση των ενόρκων μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με ποινή κάθειρξης έως 20 ετών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε απογοητευμένος από την εξέλιξη.
Την ίδια ώρα στη Βρετανία ποινική έρευνα άνοιξε για τους θανάτους περισσότερων από 450 ανθρώπων σε νοσοκομείο του Χαμσάιρ, όπου σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα εκατοντάδες άνθρωποι έλαβαν οπιοειδή χωρίς να τα χρειάζονται.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Κεντ, η έρευνα θα επικεντρωθεί στις θεραπείες ασθενών που απεβίωσαν στο νοσοκομείο Gosport War Memorial από το 1987 έως και το 2001.
Ανεξάρτητη έρευνα είχε καταλήξει τον Ιούνιο 2018 στο συμπέρασμα πως περισσότεροι από 450 άνθρωποι απεβίωσαν πρόωρα αφού είχαν δεχθεί με μη αρμόζοντα τρόπο ισχυρότατα παυσίπονα, ενώ είχε διαπιστωθεί πως τουλάχιστον σε ακόμη 200 ασθενείς είχαν πιθανότατα χορηγηθεί οπιοειδή χωρίς να τα χρειάζονται.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC