Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 00:01

Πτωτικά οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές. Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές στη Wall Street για τέταρτη συνεχή ημέρα.

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές.

Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές στη Wall Street για τέταρτη συνεχή ημέρα. Και οι δύο αγορές, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική προεξοφλούν ρίσκα στον πληθωρισμό και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,68% στις 5.857,40 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι τερμάτισε 0,37% χαμηλότερα στις 4.992,21 μονάδες. Σε ποσοστό 0,26% υποχωρεί και ο Xetra DAX στη Φραγκφούρτη διαμορφούμενος στις 5.739,28 μονάδες.

Σύμφωνα με αναλυτές, το διεθνές περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζει να επηρεάζει τις κεφαλαιαγορές και ιδιαίτερα τις τράπεζες. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε 2,4%, η Credit Agricole υποχώρησε 1,4% και η Societe Generale έχασε 2,2%.

Η ελβετική Julius Baer κινήθηκε 4,2% χαμηλότερα, ενώ η UBS κινήθηκε με απώλειες 2,5 ποσοστιαίων μονάδων. Πτωτικά κινήθηκαν και η βελγική KBC, και η ιταλική Banca Intesa.

Χαμηλότερα κινήθηκε και ο κλάδος της ενέργειας, με την ισπανική Cepsa να υποχωρεί 1,7% και την αυστριακή OMV να κινείται 3,4% χαμηλότερα. Με πτώση κινήθηκε επίσης η Arcelor, ενώ κέρδη είχε η Fraport, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Οι απώλειες των αμερικανικών blue chips καθοδηγήθηκαν από την υποχώρηση εταιρειών του τομέα τεχνολογίας εγκαταλείποντας την προσπάθεια για ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση χαμηλότερης κερδοφορίας πρώτου τριμήνου από την Texas Instruments.

Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού, κατασκευαστικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Μόνον ο δείκτης Dow 30 κατόρθωσε να κερδίσει μερικές μονάδες με τη δεικτοβαρή μετοχή Honeywell να κερδίζει 0,46% και την Procter & Camble να ενισχύεται 1%.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε για τέταρτη φορά σε πέντε συνεδριάσεις σημειώνοντας πτώση 1,1% κλείνοντας στις 15.726,02 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ