Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι το 2018 κινήθηκε για τις εισηγμένες με σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών, ενώ παράλληλα ικανοποιητική διαπιστώνεται και η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων, με τη ΔΕΗ να αποτελεί τη μόνη και βασική «παραφωνία». Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συνόλου σχεδόν των εισηγμένων εταιρειών, ο τζίρος κατά την περσινή χρονιά κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό της τάξης του 10,81%, ενώ λειτουργικά και καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 6,5% και 18,9% αντίστοιχα, επιβαρυμένα από τη ΔΕΗ. Αν μάλιστα εξαιρέσουμε από το σύνολο την εν λόγω εισηγμένη, τότε τα λειτουργικά κέρδη φαίνονται αυξημένα κατά περίπου 1% και τα καθαρά κατά 12%.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Σακκά
[email protected]
Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι το 2018 κινήθηκε για τις εισηγμένες με σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών, ενώ παράλληλα ικανοποιητική διαπιστώνεται και η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων, με τη ΔΕΗ να αποτελεί τη μόνη και βασική «παραφωνία». Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συνόλου σχεδόν των εισηγμένων εταιρειών, ο τζίρος κατά την περσινή χρονιά κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό της τάξης του 10,81%, ενώ λειτουργικά και καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 6,5% και 18,9% αντίστοιχα, επιβαρυμένα από τη ΔΕΗ. Αν μάλιστα εξαιρέσουμε από το σύνολο την εν λόγω εισηγμένη, τότε τα λειτουργικά κέρδη φαίνονται αυξημένα κατά περίπου 1% και τα καθαρά κατά 12%.
Ειδικότερα, με βάση τα αθροιστικά αποτελέσματα 170 εισηγμένων εταιρειών (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ), βλέπουμε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε πέρυσι κατά 10,81% στα 70,5 δισ. ευρώ από 63,6 δισ. ευρώ το 2017. Μάλιστα τα 2/3 των εταιρειών σημείωσαν άνοδο πωλήσεων, αν και η συνολική εικόνα επηρεάστηκε έντονα από την αύξηση του τζίρου των δύο διυλιστηρίων (σημείωσαν επιπλέον πωλήσεις περίπου 3,4 δισ. ευρώ).
Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 6,5% και διαμορφώθηκαν στα 8 δισ. ευρώ έναντι 8,56 δισ. ευρώ το 2017. Η συνολική υποχώρηση σε απόλυτο ποσό αποδίδεται εξολοκλήρου στη ΔΕΗ, η οποία απώλεσε πέρυσι πάνω από 600 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών.
Τα καθαρά κέρδη, μετά δηλαδή την αφαίρεση φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, μειώθηκαν κατά 18,86% και από τα 2,21 δισ. ευρώ το 2017 βρέθηκαν στο 1,79 δισ. ευρώ το 2018. Ίσως να φανεί επανάληψη, αλλά δεν μπορεί και πάλι να μην αναφερθεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα της ΔΕΗ, η οποία «φόρτωσε» τη συνολική εικόνα με ζημιά 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127 εκατ. ευρώ το 2017.
Αύξηση των κερδοφόρων
Γενικότερα πάντως η εικόνα των εισηγμένων δείχνει ιδιαίτερα καλή αν υπολογίσουμε ότι το 2018 άνοιξε περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα σε ζημιογόνες και κερδοφόρες υπέρ των δεύτερων. Έτσι πέρυσι είχαμε 108 εταιρείες με κέρδη και μόνο 64 με ζημίες, δηλαδή το 63% είχε θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη δε καλύτερο θεωρείται το γεγονός ότι 24 εταιρείες επέτρεψαν σε κέρδη το 2018 από ζημιές το 2017, ενώ παράλληλα 56 αύξησαν τα κέρδη τους. Αντίθετα υπήρξαν μόνο 16 που από κέρδη το 2017 κινήθηκαν αρνητικά το 2018.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από την περίπτωση της ΔΕΗ και κάποια άλλα έκτακτα αποτελέσματα εταιρειών είχαν επίπτωση στην συνολική εικόνα των εισηγμένων. Αξίζει μια αναφορά στη μείωση των κερδών των δύο διυλιστηρίων Motor Oil και ΕΛΠΕ, που σταθερά στο παρελθόν οδηγούσαν την κερδοφορία των εισηγμένων, αλλά και του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ, που αποτελεί το δεύτερο πιο ζημιογόνο όμιλο.
Η διατήρηση της ανόδου της κερδοφορίας και το 2018 για την πλειονότητα των εισηγμένων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητά τους και ευνοεί και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εκτιμάται ότι στα ταμεία των εταιρειών εισέρρευσαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ευνοεί σημαντικά την ελάφρυνση από το βραχνά των βραχυπρόθεσμων κερδών ή τουλάχιστον ευνοεί καλύτερους όρους δανεισμού. Παράλληλα με βάση αυτή την πορεία αναμένεται και σημαντική ενίσχυση των μερισμάτων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ.
Από την άλλη μεριά κανείς δεν μπορεί να μη δει και τη «δεύτερη ταχύτητα» των εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια, όπως είναι οι εταιρείες Frigoglass, Pasal, SATO, ΕΛΓΕΚΑ, Σφακιανάκης, ΑΝΕΚ, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Forthnet, Ακρίτας, Yalco, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, ΚΡΕΚΑ και άλλες. Για κάποιες από αυτές ίσως τα πράγματα να μην είναι και τόσο εύκολα.
Κλάδοι
Όπως διαπιστώσαμε την προηγούμενη χρονιά, ο κλάδος της Υγείας ήταν από εκείνους που ξεχώρισαν. Η πώληση του Iασώ General, αλλά και του Υγεία Τιράνων δημιούργησαν μια πολύ καλή βάση για τους δυο ομίλους που σημείωσαν ανοδική πορεία αποτελεσμάτων. Επίσης ξεχώρισε και το Ιατρικό Αθηνών, το οποίο πέτυχε ισχυρή κερδοφορία. Σημαντική βελτίωση επιδόσεων πέτυχαν γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι (Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, Sarantis, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, Viohalco, ElvalHalcor, Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Κρήτης, ΟΛΠ, ΟΛΘ), αλλά και η Μυτιληναίος.
Αντίθετα, το 2018 αποδείχτηκε μια ακόμη άσχημη χρονιά σε σύγκριση με την προηγούμενή για τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Η συνέχεια
Αν και όλες οι εισηγμένες εταιρείες δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία, όπως π.χ. η Κρέτα Φαρμ, το τοπίο για το ποιες εταιρείες αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Επίσης μία σημαντική απώλεια είναι ο όμιλος Folli που παλιότερα λόγω και των μη πραγματικών στοιχείων τόνωνε σημαντικά τη συνολική εικόνα των μεγεθών. Επίσης βλέπουμε πλέον ότι ο βασικός κορμός του Χ.Α. είναι περί τις 170 μόνο εισηγμένες, πολλές από τις οποίες ακόμη και να έχουν ικανοποιητική πορεία, δεν προσελκύουν το επενδυτικό κοινό.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι εκλογικές αναμετρήσεις φαίνεται να τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών και ίσως τα θεμελιώδη για τις περισσότερες εταιρείες να περνούν στο περιθώριο. Παρ' όλ' αυτά και μέχρι να δημοσιευτούν και τα μεγέθη για το πρώτο εξάμηνο, η ανάλυση των υπαρχόντων οικονομικών στοιχείων μπορεί να αποτελέσει μια θετική βάση για επενδύσεις σε μετοχές.
Σε βαθμίδα «CCC+» η ΔΕΗ από τον S&P με θετική προοπτική
Οι υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές της ΔΕΗ θα στηρίξουν τις ανάγκες ρευστότητάς της για τους επόμενους 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2018 ήταν κατώτερα του αναμενόμενου, αναφέρει στην αξιολόγησή του ο οίκος S&P, με τίτλο: «Η θέση ρευστότητας της ΔΕΗ περιορίζει τις συνέπειες από τα αδύναμα αποτελέσματα του 2018».
«Λαμβάνουμε ήδη υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, δεδομένων των συνεχιζόμενων δύσκολων συνθηκών της αγοράς, καθώς και της πολύ μοχλευμένης κεφαλαιακής διάρθρωσής της και του σχετικά βραχυπρόθεσμου χρέους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της ΔΕΗ στη βαθμίδα «CCC+» με θετική προοπτική, η οποία, όπως σημειώνει, αντανακλά τη θετική προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας («B+») και την προσδοκία του ότι η εταιρεία θα λάβει έκτακτη στήριξη από την κυβέρνηση σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης.
Το καθαρό χρέος
Ο οίκος αναφέρει ότι στο τέλος του 2018 το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανερχόταν σε 3,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελείτο από δάνεια από εγχώριες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, καθώς και δάνειο από κοινοπραξία ξένων τραπεζών για την κατασκευή της μονάδας της Πτολεμαΐδας.