Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 17:19

Αυθαίρετη η είσπραξη τέλους από τη νομαρχία Κιλκίς στη συνοριακή διάβαση Ευζώνων

Παράνομη και αυθαίρετη, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, την είσπραξη από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κιλκίς τέλους τριών ευρώ στη συνοριακή διάβαση των Ευζώνων, για κάθε κάτοχο αυτοκινήτου με πινακίδες ΠΓΔΜ.

Ο κ. Στυλιανίδης, μετά το πέρας των επαφών του σήμερα στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τοπικών δημοσιογράφων, ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία της Ελλάδας θα εξετάσουν την άμεση ακύρωση του εν λόγω μέτρου, για το οποίο ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την κατάργηση του.

«Η είσπραξη του τέλους αυτού, δεν είναι πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα παράνομο και αυθαίρετο μέτρο από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο, το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους αρμόδιους φορείς, θα καταργήσει», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κιλκίς, τα τελευταία χρόνια, επιβάλει την καταβολή τέλους 3 ευρώ για κάθε ΙΧ με πινακίδες από την ΠΓΔΜ κατά την είσοδο του στην Ελλάδα από τη συνοριακή διάβαση των Ευζώνων, ενώ για τους κατόχους φορτηγών και λεωφορείων με πινακίδες ΠΓΔΜ το τέλος αυτό ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, κατά το προηγούμενο έτος, περισσότερα από 120.000 ΙΧ και 50.000 φορτηγά και λεωφορεία με πινακίδες από την ΠΓΔΜ πέρασαν από τη συνοριακή διάβαση των Ευζώνων και με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει ο Τύπος των Σκοπίων, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κιλκίς εισέπραξε παρανόμως ποσό που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.

Επισήμως από την νομαρχιακή αυτιοδιοίκηση Κιλκίς, αναφέρουν ότι η είσπραξη του τέλους αυτού εφαρμόζεται για όλους τους κατόχους αυτοκινήτων που φέρουν πινακίδες χωρών εκτός Ε.Ε., και το ποσό πηγαίνει για την συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου της Ελλάδας.

Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές στα Σκόπια και το Μοναστήρι θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την θεώρηση εισόδου για την Ελλάδα σε επιχειρηματίες από την ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο διακανονισμού με την ΠΓΔΜ για την είσοδο στην χώρα μας χωρίς βίζα, κατοίκων των παραμεθορίων με την Ελλάδα, περιοχών της γείτονος.

Τέτοιοι διακανονισμοί προβλέπονται από την Ε.Ε. για παραμεθόριες περιοχές χωρών εκτός συνθήκης Σέγκεν, αφού βέβαια πρώτα υπάρξουν σχετικές διμερείς συμφωνίες.

Πηγή ΑΠΕ