Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 18:16

Δοκιμαστική εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Η επίτευξη της συμφωνίας για εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία διαλόγου με τους επαγγελματικούς φορείς με στόχο τη μελέτη δοκιμαστικής εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, επισημαίνοντας την σημασία αξιοποίησης ενός τέτοιου μέτρου και από την Ελλάδα.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου παρατείνεται έως το 2010, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 14 Φεβρουαρίου του 2006 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας και που αποτέλεσε συνέχεια του συμβιβασμού που επετεύχθη στο Συμβούλιο ECOFIN την 1η Φεβρουαρίου του 2006 με την Πολωνία, την Τσεχία και την Κύπρο.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται πολύ σημαντική από τη ΓΣΕΒΕΕ. Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία προς τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα στην σχετική επιστολή της, δίνεται η ευκαιρία να διεξαχθεί ένας ειλικρινής διάλογος εντοπισμού εκείνων των επαγγελμάτων που θα αναζωογονούνταν από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και θα ανταπέδιδαν στην εθνική οικονομία πολλαπλασιαστικά οφέλη (ΑΕΠ, απασχόληση, οικονομική αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη κ.α.).