Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 15:30

Ευρώ: Επώδυνο το 2019 για το ενιαίο νόμισμα- πού θα φτάσει η ισοτιμία

Κοντά σε χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου έχει παγιδευθεί το ευρώ και αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι προοπτικές για τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. To 2019 προβλέπεται επώδυνο έτος για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Έχει ήδη υποτιμηθεί 3% από τις αρχές του έτους. Τ

Κοντά σε χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου έχει παγιδευθεί το ευρώ και αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι προοπτικές για τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. To 2019 προβλέπεται επώδυνο έτος για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Έχει ήδη υποτιμηθεί 3% από τις αρχές του έτους. 

Η Γερμανία βλέπει τον μεταποιητικό κλάδο σε τροχιά συρρίκνωσης, η Γαλλία προσπαθεί να βρει λεπτές ισορροπίες, η Ιταλία παλεύει να αποφύγει την ύφεση και η Ισπανία, που οδεύει σε κάλπες, βλέπει την οικονομία να επηρεάζεται από τις ανησυχίες για πολιτική ρευστότητα. 

Υπό τις συνθήκες αυτές το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης στις πέντε από τις έξι τελευταίες εβδομάδες. Χθες η ισοτιμία του διολίσθησε στα 1,1130 δολάρια και σήμερα παραμένει σταθερή. Πρόκειται για ναδίρ 22 μηνών. 

Τις πιέσεις στο ευρώ εντείνουν οι εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει και νέα μέτρα χαλάρωσης, πέραν του γύρου φθηνών δανείων, που έχει ήδη ανακοινώσει. Οι αξιωματούχοι της άλλωστε αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Aπό την άλλη, αν και η FED έχει παγώσει τα όποια σχέδια για αυξήσεις επιτοκίων, η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα από την ευρωπαϊκή, γεγονός που προσφέρει στηρίγματα στο δολάριο. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε 3,2% το πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,5% το πρώτο τρίμηνο ύστερα από ρυθμούς 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 

Η απόκλιση στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο ακόμη και τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία ευρώ- δολαρίου (1:1). 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ