Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 12:03

Ε.ON.: Πρόβλεψη για μείωση των κερδών το 2006

ΜΕΙΩΣΗ, πλέον του ημίσεως, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενεργείας, θα σημειώσουν το 2006 τα καθαρά κέρδη της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας, E.ON AG, η οποία προσφέρει 29 δισ. ευρώ (34,6 δισ. δολ.) για την εξαγορά της ισπανικής Endesa SA, σε συνδυασμό με την έλλειψη κερδών από την πώληση περιουσιακών στοιχείων στην οποία προχώρησε πέρυσι.

Φέτος τα καθαρά κέρδη θα μειωθούν στα 3,4 δισ. ευρώ (4,1 εκατ. δολ.) από 7,4 δισ. ευρώ, που εμφάνισε το 2005, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων της που έδωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, πριν από την ετήσια συνέντευξη Τύπου. Τα προ φόρων και τόκων κέρδη θα αυξηθούν «ελαφρά» από τα 7,3 δισ. ευρώ.

Πέρυσι, ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Wulf Bernotat, πούλησε μία εταιρεία real estate και μία κατασκευάστρια κλιβάνων, αυξάνοντας τα κέρδη κατά 3 δισ. ευρώ και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της Ε.ΟΝ στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Αυξάνει τις τιμές στη Γερμανία και επιθυμεί να επεκταθεί στη νότια Ευρώπη και την Νότιο Αμερική, με την Endesa, τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας. Η προσφορά, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας.

Οι μετοχές της E.ON έχουν σημειώσει άνοδο 35% μέσα σε ένα έτος, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία 63 δισ. δολ. και καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, μετά τη γαλλική Electricite de France SA. Οι μετοχές της, υπερέβησαν την άνοδο 30%, που σημείωσαν οι 19 μετοχές των εταιρειών που αποτελούν τον Europe Electric Index.

Στις 21 Φεβρουαρίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν στο 1 δισ. ευρώ από 730 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο και ότι τα EBIT, ανήλθαν στο 1,8 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις, την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν στα 16,5 δισ. ευρώ, από 12,9 δισ. ευρώ.

Η E.ON σχεδιάζει να καταβάλει μέρισμα 7 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2005, συμπεριλαμβανομένου και έκτακτου μερίσματος 4,25 ευρώ ανά μετοχή, που συνδέεται με την πώληση του μεριδίου της στην Degussa AG, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τον μήνα που πέρασε. Η εταιρεία το 2004 κατέβαλε μέρισμα 2,35 ευρώ ανά μετοχή.