Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 18:24

Ε.Ε.: Πρόταση για εξαίρεση κοινοποίησης κρατικών ενισχύσεων κάτω των 150.000 ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να εξαιρούνται οι κρατικές ενισχύσεις κάτω των 150.000 ευρώ από την υποχρέωση κοινοποίησης στις κοινοτικές υπηρεσίες, την οποία επιβάλλει στις εθνικές αρχές η κοινοτική νομοθεσία.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την απλοποίηση των κανόνων που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις, προτείνοντας την αύξηση του ορίου των ποσών που δεν χρειάζεται να κοινοποιούνται, από τα 100.00 ευρώ όπως ισχύει σήμερα, στα 150.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις μέχρι 100.000 ευρώ για μία τριετία δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και ως εκ τούτου το ποσό αυτό δεν θα θεωρείται ότι αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αυξήσει το πλαφόν της κρατικής ενίσχυσης στα 150.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ΑΕΠ στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια. Η Επιτροπή, επισημαίνει εξάλλου, ότι η εφαρμογή αυτής της πρότασης αφορά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την εμπορευματοποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Τα κράτη μέλη καλούνται να πάρουν θέση επί του θέματος πριν υιοθετηθεί επίσημα η σχετική πρόταση από την Επιτροπή. Οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο.