Η άνοδος της τιμής του χοιρινού που καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες έχει προκαλέσει αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αν αυτή η τάση συνεχιστεί να επιφέρει ανατιμήσεις στη διατροφική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Η άνοδος της τιμής του χοιρινού που καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες έχει προκαλέσει αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αν αυτή η τάση συνεχιστεί να επιφέρει ανατιμήσεις στη διατροφική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτή την περίπτωση εξ αναγκασμού οι καταναλωτές θα στραφούν στο βόειο κρέας ή στο κρέας από κοτόπουλο, η αυξημένη ζήτηση των οποίων συνεπακόλουθα θα ωθήσει τις τιμές τους προς τα πάνω.
Το χοιρινό κρέας είναι αυτό με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως -προηγείται το κρέας των πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα)-, καθώς πέραν από τη στέρεά του μορφή, είναι το κρέας που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παραγωγή αλλαντικών.
Η Κίνα και η πανώλη
Η αιτία της αύξησης της τιμής είναι μόνο μία: η Κίνα και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, με την οποία έχουν προσβληθεί τα κοπάδια των ντόπιων παραγωγών, στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη κατανάλωση χοιρινού κρέατος στον κόσμο.
Οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο διοχετεύουν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που έχει προκαλέσει η εκδήλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί έλλειψη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ η τιμή λιανικής για το αποστεωμένο ζαμπόν ανήλθε στα 4,31 δολάρια η λίβρα τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τιμή του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε 16% κατά το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών.
Στην Κίνα η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο απελπιστική αν γίνουν πραγματικότητα οι εκτιμήσεις αξιωματούχου του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, υποστήριξε ότι οι τιμές του χοιρινού κρέατος στη χώρα ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο από 70% κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.
Στο μεταξύ, η ασθένεια, που είναι θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, έχει αρχίσει να μεταδίδεται πέρα από την Κίνα, πλήττοντας τη Νοτιοανατολική Ασία και τμήματα της Ευρώπης, με κίνδυνο να εξαπλωθεί ευρέως η ασθένεια και να επιδεινώσει τις ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της αγοράς.
Τι λένε οι αναλυτές
«Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει πυροδοτήσει ένα ράλι στις τιμές του χοιρινού» επισήμαναν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ενημερωτικό σημείωμα την προηγούμενη εβδομάδα.
«Άποψή μας είναι ότι το ανοδικό ράλι μόλις έχει ξεκινήσει και ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γρίπης των χοίρων δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητές».
Η πρόσθετη ζήτηση θα ωφελήσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν το προϊόν τους ακριβότερα.
Η Κίνα είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τρία μεγάλα κρούσματα εκδήλωσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων ή «κύκλους γουρουνιών», πριν από το τωρινό, όμως αυτή τη φορά οι τιμές θα μπορούσαν να οδηγηθούν υψηλότερα από ποτέ, εκτιμά η ιαπωνική τράπεζα Nomura.
Παρά την άνοδο των τιμών του χοιρινού κρέατος, οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να μην είναι πρόθυμοι να αυξήσουν το μέγεθος των κοπαδιών τους υπό τον φόβο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Από αυτή την άποψη, η ανάκαμψη του κύκλου των χοίρων θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο και να οδηγήσει τις τιμές του χοιρινού κρέατος υψηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους «κύκλους γουρουνιών», αναφέρει η τράπεζα.
Η Κίνα καταναλώνει περίπου το 28% κρέατος παγκοσμίως και το 50% του χοιρινού κρέατος σε παγκόσμια κλίμακα και όπως υποστηρίζει η Rabobank, αυτό το αυξανόμενο έλλειμμα θα δημιουργήσει μετατόπιση και των άλλων ειδών κρέατος στην Κίνα.
«Αυτή η άνευ προηγουμένου μετατόπιση των αποθεμάτων θα δημιουργήσει πιθανώς απροσδόκητες ελλείψεις σε αγορές που εξυπηρετούνται από τους προμηθευτές, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς που τελικά θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές κρέατος σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει η Rabobank.