Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, υποστηρίζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ζητούμενο όχι μόνο οι νέες θέσεις, αλλά να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, υποστηρίζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ζητούμενο όχι μόνο οι νέες θέσεις, αλλά να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.
«Ο Μάρτιος έκλεισε με ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πορεία της απασχόλησης και παρουσίασε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2019 καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 202.157, ενώ οι αποχωρήσεις σε 158.784.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η πορεία της αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, «καθώς κάθε μήνας που περνάει είναι ένας μήνας ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας. «Τον Φεβρουάριο, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Τότε, υπήρξε μία έντονη φιλολογία ότι η αύξησή του μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις, επειδή θεωρήθηκε ότι είναι αρκετά μεγάλη» είπε η κ. Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο του 2019, καταγράφεται η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις, αλλά, αντίθετα, οι προσλήψεις πολλαπλασιάστηκαν.
«Επομένως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς, καθώς, με την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενισχύεται η κατανάλωση, η εσωτερική ζήτηση και, τελικά, μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου. «Συνολικά, λοιπόν, είναι φανερό και από τα διαθέσιμα δεδομένα ότι μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας στην οποία και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, αλλά και οι θέσεις αυτές να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.
Από την πλευρά της, η διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάρτιο του 2019 επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία όσον αφορά την απασχόληση και τις νέες θέσεις εργασίας που είχε ήδη εκδηλωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019, που ήταν ο μήνας που σημειώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όσον αφορά τον Μάρτιο του 2019, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης, που οφείλεται και στην εποχικότητα. Όπως εξήγησε, ο Μάρτιος είναι η περίοδος που ξεκινούν οι προσλήψεις στον κλάδο του τουρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, θετικές εξελίξεις καταγράφονται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές, οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση και η γεωργία, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν την απασχόληση. «Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μία μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, η οποία σύρει προς τα πάνω την απασχόληση, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη» υποστήριξε η κ. Καραμεσίνη.